Лидерът на автомобилния пазар - германската Volkswagen, планира да обнови и модернизира най-големия завод за коли в света. Целта е той трябва да се превърне в конкурент на този, който американската Tesla строи в Берлин.

Това е обявил главният изпълнителен директор на групата Херберт Диес пред висши мениджъри на компанията, твърдят запознати пред Bloomberg.

По време на вътрешен видеоконферентен разговор Диес е посочил, че съществуващата база във Волфсбург ще бъде модернизирана с най-новите технологии и софтуер за производство на електромобили. И към момента това е най-мащабната производствена база за коли, откъдето излизат над 800 000 возила годишно.

Амбицията на шефа на Volkswagen е базата да успее да постигне целта на Tesla да намали производството на един автомобил до 10 часа. Това е под половината време, което е необходимо за сглобяването на един VW Golf или Tiguan, които са едни от основните марки на групата.

Volkswagen отваря завода си във Волфсбург

Светлина в тунела за автоиндустрията: Най-големият завод за коли в света работи отново

През миналата година от базата са излезли над 700 000 автомобила

По време на разговорите Диес е посочил още, че групата трябва да намали значително фиксираните разходи, за да остане конкурентоспособна на пазара след пандемията.

Друго важно решение, което направи Volkswagen тази седмица е това да запази луксозните марки Ducati и Lamborghini, за които имаше очаквания, че могат да бъдат продадени.

Междувременно Tesla продължава да има проблеми с работата по завода си в Бранденбург. Заради сигнали от природозащитници дейностите по почистване на гората, където ще бъде изградена фабриката, отново бяха спрени. Очакванията са това да забави още довършването на базата, от която първите автомобили трябва да излязат в средата на 2021 година.

Гущери и змии са поредната пречка пред завода на Tesla в Германия

Гущери и змии са поредната пречка пред завода на Tesla в Германия

Компанията ще набере нови $5 млрд. от пазарите