Tesla бе принудена да спре прочистването на гората за новия си завод в Германия, след като съд в страната прие притесненията на природозащитници относно заплахата, която действията на компанията представляват върху хабитата на гущери и змии, предават световни медии. Решението има потенциала да забави изграждането на завода, който трябва да произведе първите си електромобили през юли 2021 г.

Забавянето дойде след опозиция от две групи природозащитници, които настояха да бъде направена проверка дали изсичането на 83 хектара борова гора за новата "гигафабрика" южно от Берлин няма да разруши естествения хабитат на живеещите там гущери и змии и дали действията по изграждане на завода няма да притеснят зимния им сън.

Въпреки че Tesla произвежда електромобили и има имидж на зелена компания, магнатът Илън Мъск отдавна е под прицел на природозащитниците. През февруари изсичането на гората отново бе временно спряно.

Миналата седмица Tesla получи раазрешение да започне да поставя необходимото оборудване в бояджийския цех. Компанията планира да произвежда 500 хил. Model 3 и Model Y в завода в Германия. Инвестицията в завода е около €4 млрд. и ще даде работа на 12 хил. души.

Tesla ще набере нови $5 млрд.

Tesla заяви по-рано, че планира да продаде акции за $5 млрд., възползвайки се от главозамайващия ръст на цената им през последните 12 месеца. През септември производителят на електромобили също продаде нови акции за $5 млрд.

В подадените документи за регулаторите компанията посочва, че ще продава нови акции "от време на време" на пазара.

Експерт: Само една компания може да спре пътя на Tesla към $2 500 за акция

Експерт: Само една компания може да спре пътя на Tesla към $2 500 за акция

Сред традиционните автомобилни компании няма такава, която да може да се конкурира с Мъск, смята Джийн Мънстър