Лидерът в автомобилната индустрия - Volkswagen, отваря отново най-големият завод за производството на коли в света. Базата на гигантът в германския град Волфсбург ще заработи отново от понеделник, след като тя беше затворена заради разпространението на коронавируса в Европа.

От официалното съобщение на групата става ясно, че работата във фабриката първоначално ще бъде възстановена на 10 до 15%, като през следващата седмица около 40% от капацитета ѝ ще бъде активиран. Първите автомобили, които ще излязат от завода след повторното му отваряне ще бъдат от марката Golf.

Volkswagen, Renault, PSA Group натискат бутона за рестарт на производството си

Volkswagen, Renault, PSA Group натискат бутона за рестарт на производството си

Все пак някои от тях няма да “стрелят на сляпо” и ще изчакат възобновяване на продажбите на коли

"Стъпка по стъпка отварянето на производството е важен сигнал за нашите служители, дилърите, доставчиците и в по-широк план за икономиката", посочва оперативният мениджър на Volkswagen Passenger Cars Ралф Брандщетер и допълва:

"От гледна точка на управлението на тази криза, това е само първата тъпка. Необходим е допълнителен импулс, който да стимулира търсенето в Германия и в цяла Европа, за да може последователно да се увеличат обемите на производство.".

От германската група посочват, че от началото на тази седмица 8000 работници, заети в базата във Волфбург, ще се върнат на работа. В същото време около 2600 доставчици на компанията, по-голямата част от които също намиращи се в Германия, ще възстановят производството си, което е предназначено за този завод.

До края на тази седмица от Volkswagen очакват от фабриката да излязат 1400 автомобила. Според плановете продукцията ще бъде увеличена до над 6000 коли през следващата седмица.

Във Волфсбург се намира централата на германската група, като там заетите са общо 50 000 души. През изминалата година там са били произведени над 700 000 автомобила.

Автоиндустрията отваря заводите си в Испания

Автоиндустрията отваря заводите си в една от най-засегнатите от пандемията страна в Европа

След като производството беше "парализирано" през последния месец