Xerox се готви да номинира директори в борда на HP, след като компанията излезе с предложение за поглъщане на производителят на персонални компютри на стойност 33,5 милиарда долара. Броят на номинираните ще бъде най-много 11 директори, съобщи Wall Street Journal.

През последните седмици американският производител на принтери купи малък дял в HP. Залогът ще даде право на Xerox да назначи директори, които ще бъдат гласувани на годишната среща на HP това лято.

HP за офертата на Xerox: Не ни трябват парите ви

HP за офертата на Xerox: Не ни трябват парите ви

Очаква се Xerox да започне преговори директно с акционерите

През ноември миналата година Xerox направи оферта за придобиването на HP в размер на 33,5 милиарда долара, въпреки че втората е повече от три пъти по-голяма от Xerox. Тогава HP отхвърли предложението на Xerox, заявявайки, че предложението значително подценява стойността на производителя на компютри.

Инвеститорът Карл Икан, който има 4,2% дял в HP и 10,9% дял в Xerox, през декември призова за незабавни действия акционерите на HP, които се съгласиха на сливане на двата гиганта.

По-рано този месец Xerox заяви, че фирмата е осигурила 24 милиарда долара финансиране за предложението. HP обаче отрекоха да е имало нов кръг преговори и заявиха, че осигуряването на финансиране не е основа за дискусия. Те отново са на мнение, че предложението подценява стойността на технологичната компания.

Xerox заплаши HP с враждебно придобиване

Xerox заплаши HP с враждебно придобиване

След като първия етап от преговорите за сливане се провалиха