Бордът на HP е отхвърлил предложението за поглъщане на Xerox за приблизително 33,5 милиарда долара, предава Associated Press.

Базираната в Калифорния компания заяви, че сделката подценява бизнеса ѝ. Сред директорите имало и притеснение относно натрупването на "извънгабаритни" нива на дълг при евентуално сливане.

HP, чиято главна дейност е производството на компютри и принтери, вече изтъкна, че признава потенциалните ползи от консолидацията. Компанията остава отворена за проучване на други опции за комбиниране с Xerox.

Междувременно и двете компании са изправени пред трудности, тъй като търсенето на печатни документи и мастило намалява в световен мащаб.

По-рано този месец Xerox предложи да даде на акционерите на HP по 17 долара в брой и частичен дял от акциите на Xerox за всяка акция, която притежават в HP. Това направи сделката на стойност от 33,5 милиарда долара. Ако преговорите бяха приключени, акционерите на HP щяха да притежават приблизително 48% от комбинираната компания.

HP обаче отхвърли предложението, като заяви, че има "голяма увереност" в способността си да предоставя дългосрочна стойност и да се развива. Съветът също така заяви, че има значителни въпроси относно траекторията на бизнеса при евентуално сливане, както и относно перспективите на Xerox, особено предвид скорошния спад на приходите.

Агенцията не е намерила веднага за коментар представител на базираната в Кънектикът Xerox.

Xerox иска да купи HP в сделка за над $30 милиарда

Xerox иска да купи HP в сделка за над $30 милиарда

Смел ход, който ще обедини две залязващи звезди в технологичния сектор