Xerox Holdings Corp. се подготвя да придобие производителя на персонални компютри и принтери HP Inc., смел ход, който ще обедини две залязващи звезди в технологичния сектор.

HP има пазарна капитализация от около $27 милиарда, а предложението на Xerox към акционерите ще включва кеш и акции, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Темата е била обсъждана по време на среща на борда на директорите във вторник.

Няма гаранция, че Xerox ще направи предложението или че то ще бъде успешно. HP, която назначи нов главен изпълнителен директор миналата седмица, е три пъти по-голяма от Xerox, а всяка оферта ще трябва да предложи и премия над тази цена.

В услуга на Xerox обаче са очакваните $2,3 милиарда от продажбата на дела ѝ в съвместните предприятия с Fujifilm Holdings Corp. Вчера стана ясно, че е било прекратено и дело, по което компанията можеше да се наложи да плати над $1 милиард. Източниците на изданието казват още, че производителят на принтери вече е получил и обещание за финансиране от голяма банка.

Сделката ще обедини две познати имена, които отчаяно се опитват да се задържат в ера, в която нуждата от принтиране намалява. И двете компании намаляват сериозно разходите си, а евентуално обединение ще открие нови възможности за спестяване на средства. Източник посочва, че според борда сливане ще пести по $2 милиарда годишно.

Xerox, чиято централа е в Кънектикът, САЩ, произвежда основно големи принтери и копирни машини, а по-голямата част от годишните ѝ приходи, които достигат $10 милиарда, са от отдаването под наем и поддръжката на машините.

HP, базирана в Пало Алто, продава по-малки принтери и е сред най-големите производители на компютри в света. Приходите ѝ през фискалната 2018 г. са $58 милиарда.

HP "се роди" през 2015 г., след като от Hewlett-Packard Co. бе отделена Hewlett Packard Enterprise Co., която продава сървъри и други услуги на корпоративни клиенти.

В началото на октомври HP съобщи, че ще изпълни план за реструктуриране, в рамките на който ще бъдат съкратени 9 000 души, или 16 процента от общия брой на служителите. HP исторически продава принтерите си на загуба, като печели от продажбата на мастило. В последно време обаче приходите намаляват, след като клиентите започнаха да търсят по-достъпни алтернативи.

Заради намаляващата роля на пазара, банкери смятат, че компании като Xerox, HP и японската Canon Inc. трябва да се консолидират. В последните тримесечия движението на акциите на двете компании се различава значително. Акциите на Xerox поскъпнаха с 84 процента тази година благодарение на програма за намаляване на разходите и по-добър от очаквания отчет за третото тримесечие. В същото време пазарната капитализация на HP намалява с 10 процента тази година.