Ново законодателство, което легализира споделянето на домовете в Япония трябваше да помогне на Airbnb Inc. и да отвори страната към повече посетители. Вместо това обаче то доведе до изтриване на десетки хиляди предложения в платформата, отказани резервации и гневни клиенти, които твърдят, че никога повече няма да ползват услугата, нито да посетят Страната на изгряващото слънце, пише The Wall Street Journal.

Новият закон, който влиза в сила от 15 юни, налага издаването на лиценз за всички, които искат да споделят дома си срещу заплащане, както и да спазят изиксвания за пожарна и друга безопасност. Досега домакините работеха в сива зона, управлявайки всъщност места за настаняване, докато правителството, което изисква лицензи от хотелите, гледаше на другата страна.

Ситуацията в Япония е последният пример за растящата трудност на пазара за споделяне на жилища. През април Париж започна дело срещу Airbnb с искане компанията да премахне десетки хиляди нерегистрирани предложения.

Към края на май в Airbnb се виждаха около 60 000 предложения за Япония. Компанията не представи данни за техния брой след приемането на новия закон, но японският бизнес всекидневник Nikkei изчислява, че те са се сринали до около 13 800.

Airbnb твърди, че хиляди домакини са подали документи за лиценз, но получаването му не е особено лесно.

Освен нуждата от лиценз и спазване на правила за безопасност, влиза в сила и друго ограничение - жилищата не могат да бъдат отдавани повече от 180 дни. А местните власти допълват и свои изисквания - например отдаването им през работните дни. Други пък изискват домакинът да не може да напуска сградата за повече от час, за да се грижи за сигурността на гостите.