Напоследък цялото обществено внимание е насочено към Bitcoin, но има няколко компании, чиито акции нараснаха със същия ракетен устрем през тази година.

По-малко известни компании, които се търгуват на фондовите борси в Япония, Хонконг и Индия, станаха свидетели как ценните им книжа се повишиха с най-малко 1000% - цифрата, с която нарасна и криптовалутата.

Изключвайки тези с недостатъчен обем на търговия, малки капитализации или такива, идващи от намиращата се в тежка криза Венецуела, остават само 4 компании с подобен растеж.

Първата е Pepper Food Service, верига ресторанти в Япония, известна със своите пържоли и свински котлети. Пазарната й стойност се покачи до над 1 милиард долара от по-малко от 100 милиона долара в началото на тази година.

Друга е индийската HEG, която е начело на бума в графитните електроди, основен компонент на електрическите дъгови пещи, които превръщат скрапа в стомана.

Също от Индия е и третата - Indiabulls Ventures. Тя е пионер в онлайн търговията с ценни книжа, разширявайки своя потребителски кредитен бизнес. Акциите й са поскъпнали с 1162%.

Не на последно място е China Investment Fund - инвесриционна компания, която се търгува в Хонконг. Това е история за обрата на инвестиционен посредник, който притежава дялове в златна мина и компания за авточасти в Китай. Именно неговите акции са с най-голям ръст сред 4-те изброени, повишавайки се с 1230%.