Броят на петролните танкери, които чакат в Черно море да преминат протока Босфора на път за Средиземно море, се е увеличил днес с още 5 до общо 16, съобщи Турската корабна агенция. Задръстването идва на фона на разговори между западни и турски официални лица за стъпки за разрешаване на проблема с "опашките" от танкери, съобщи Reuters.

Служител на британското министерство на финансите коментира, че тези разговори са се случили, след като страните от Г-7 и Европейският съюз въведоха на 5-и декември новите ограничения, насочени към износа на руски петрол.

Групата Г-7, ЕС и и Австралия се споразумяха да забранят на на застрахователи да помагат за износа на руски петрол, освен ако той не се продава на договорения ценови таван до 60 долара за барел, за да се лиши Москва от приходи по време на нейната инвазия в Украйна.

Отделна турска мярка обаче, която е в сила от началото на месеца, предизвика задръстване, изисквайки корабите да предоставят доказателство, че имат застраховка, покриваща продължителността на транзита им през протока Босфора или когато акостират в турските пристанища.

Турската агенция по корабоплаване Tribeca уведоми за наличието на пет нови танкера, по-дълги от 200 метра, чакащи на север от Босфора, за да преминат на юг към Средиземно море - в допълнение към 11-те, от вчера, като добави, че не е планирано преминаване на кораби.

В същото време в протока Дарданели, девет танкера чакаха да преминат на юг, т.е. по-малко от 12-те ден по-рано, съобщи още Tribeca. Три танкера трябваше да преминат през този проток днес - два на път от Туапсе в Русия до Фуджейра в ОАЕ и един на път от турския Тузла до Сиди Керир в Египет.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо е казал на турския заместник-министър на външните работи Седат Онал при разговор вчера, че таванът на цените се отнася само за руския петрол и не се налагат допълнителни проверки на корабите, преминаващи през турски териториални води, съобщи американското финансово министерство.

Според агенция Bloomberg, 26 танкера с повече от 23 милиона барела петрол от Казахстан, не са успели да преминат вчера през проливите Босфора и Дарданелите.

Всички казахстански танкери и товари са застраховани и компаниите, осигуряващи покритието - главно британски застрахователи - водят преговори с турските власти, съобщи руската информационна агенция ТАСС днес, цитирайки Магзум Мирзагалиев, главен изпълнителен директор на казахстанската държавна нефтена и газова компания KazMunay Gas. Той изчисли, че само осем до десет от танкерите, останали в турските проливи, са "свързани с Казахстан".

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"