Авиокомпаниите по целия свят бяха сериозно засегнати от пандемията от коронавирус, която вече им нанася щети за милиарди. За това не помага и спирането на пътуванията от и към различни точки по Земята. Разбира се, глобалните проблеми не засегнаха и нискобюджетния превозвач Ryanair.

"През последната седмица, разпространението на вируса Covid-19 и последвалите забрани за пътувания от страна на много правителства, въведени без предупреждение, оказаха значителен и негативен ефект върху разписанията на всички полети на Ryanair Group", посочват от компанията в прессъобщение.

Авиокомпаниите са заплашени от загуби в размер на $113 млрд.

Авиокомпаниите са заплашени от загуби в размер на $113 млрд.

Акциите на някои от гигантите в сектора се сриват

Те посочват, че сред страните, въвели подобна мярка само през последните седем дни, са Италия, Малта, Унгария, Чехия, Словакия, Австрия, Гърция, Мароко, Испания, Португалия, Дания, Полша, Норвегия и Кипър. Рестрикциите в тях са от пълна забрана на полетите (Полша и Норвегия) до ограничаване на въздушните пътувания до определени зони.

"Ryanair очаква резултатът от тези мерки да доведе до заземяване на по-голямата част от самолетите на компанията в Европа през следващите между 7 и 10 дни", посочват от компанията. "В държавите, в които флотилията не остава на земята, изискванията за минимално разстояние между пътниците може да направят полетите непрактични, ако не и съвсем невъзможни."

Засега авиопревозвачът ще понижи броя достъпни места с до 80% през следващите два месеца. "Пълното заземяване на флотилията не е изключено", изтъкват също от компанията, чиито непосредствени действия са насочени към понижаване на разходите и оптимизиране на паричните потоци. Сред мерките, предприети за това, са елиминирането на капиталовите разходи и обратното изкупуване на акции, замразяване на програмите за назначаване на служители, доброволното освобождаване на част от вече наетите такива и временното прекратяване на договорите на други.

Празни самолети и огромни загуби трупат авиокомпаниите в Европа заради епидемията

Празни самолети и огромни загуби трупат авиокомпаниите в Европа заради епидемията

Ситуацията може да "коства" загубата на стотици хиляди работни места в световен мащаб

От Ryanair посочват, че финансовите резерви на компанията възлизат на над 4 млрд. евро към средата на месеца. "Сега фокусът ни е да изпълним колкото се може повече полети, позволени от националните власти в рамките на следващите седем дни, за да можем да извозим клиентите си, където това е възможно", пише в съобщението. "Станахме свидетели на драстично свиване на резервациите и очакваме тази тенденция да се запази в обозримо бъдеще."