Еxxon Mobil излезе на загуба за трето поредно тримесечие от началото на годината, сочат данните на последния финансов отчет на компанията. Това, в комбинация с новото затваряне на икономиката и спада на търсенето на петрол, доведе до нуждата от сериозни съкращения в петролния гигант.

Затова и от ръководството оповестиха, че ще отпишат активи в Северна Америка на стойност до 30 млрд. долара и ще преоценят портфолиото си, за да определят кои от активите им имат най-голям потенциал за растеж и създаване на стойност.

"В зависимост от резултата от процеса на планиране, включително и от всички значителни бъдещи промени на развитието на портфолиото от природен газ на корпорацията, трайни активи на стойност между 25 и 30 млрд. долара може да са в риск от значителна обезценка", изтъкват от компанията.

За пръв път в историята: Капитализацията на Chevron изпревари тази на Exxon Mobil

За пръв път в историята: Капитализацията на Chevron изпревари тази на Exxon Mobil

Все пак акциите на гигантът спаднаха с 38% от началото на годината заради предпочитанията на инвеститорите

От началото на пандемията Exxon не е коригирал стойността на активите си. Както припомнят от Oilprice, компанията за последното десетилетие по принцип не е извършвала много подобни преоценки. Настоящата обаче трябва да бъде готова до края на годината, за да може самите отписвания да се осъществят в началото на следващата.

За тримесечието, приключващо през септември, гигантът регистрира загуба от 680 млн. долара или 15 цента на акция. Това е двойно по-ниска загуба от второто тримесечие, когато възлизаше на 1,1 млрд. долара.

Затова и догодина капиталовите разходи на компанията ще бъдат сериозно понижени и вместо 23 млрд. долара те ще са между 4 и 7 млрд. долара. "На път сме да постигнем целевите си понижения на разходите за 2020 г. и планираме допълнителни спестявания за догодина", посочи главният изпълнителен директор на компанията Дарън Уудс.

По-рано тази седмица той оповести, че изплащаните дивиденти ще останат на стойност от 0,87 долара за акция. Така гигантът не успя да ги увеличи за пръв път от 38 години насам. Освен това изтъкнаха, че ще съкратят 14 хил. работни места.

Exxon и Total ще търсят петрол и газ край Гърция

Exxon и Total ще търсят петрол и газ край Гърция

"В рамките на две години очакваме да имаме яснота какви резерви има там", каза премиерът Алексис Ципрас