Пазарната капитализация на Chevron за пръв път в историята тази на Exxon Mobil, след като първата финализира придобиването на Noble Energy в сделка на стойност 4,1 млрд. долара, предаде Reuters.

Така стойността на гиганта достигна 142 млрд. долара в края на търговския ден вчера, а тази на Exxon Mobil възлиза на 141,65 млрд. долара, показват данни на Refinitiv. След сливането с Noble Energy, акциите на Chevron нараснаха с 2,04% в рамките на дена, изпреварвайки значително покачването на основния си конкурент от 0,3%.

Chevron изтегли американските си служители от Ирак

Първа щатска компания изтегли служителите си от Ирак

След нападението в Багдад

Chevron обаче не просто увеличава портфолиото си от притежавани бизнеси, а през годината понижи дейностите си в мегапроектите, в които участва, и се фокусира върху орязване на разходите си до края на годината в контекста на ниските цени на петрола, пандемията и кризата.

Въпреки това от началото на годината акциите на Chevron се свиха с цели 38%, а тези на Exxon, която беше свалена от Dow Jones Industrial Average, - с 52%. Причината е, че инвеститорите загърбват все повече петролните компании и се насочват към по-чисти горива. Затова и енергийният сектор е най-слабо представящият се в индекса S&P 500 от началото на годината.

Петролната компания Chevron оперира във Венецуела от век. Сега е принудена да напусне

Петролната компания Chevron оперира във Венецуела от век. Сега е принудена да напусне

Това се дължи на санкциите на Тръмп срещу режима на Мадуро