Американската енергийна компания Chevron e на венецуелския пазар от близо 100 години, но изглежда, че сега няма да може да издържи на режима, наложен от спора на президента Мадуро със САЩ. 

Това е най-голямото американско дружество от сектора, действащо все още във Венецуела. Скоро обаче то може да бъде принудено да се оттегли от пазара в южноамериканската страна, освен ако САЩ не променят санкциите, според които споразумението със Chevron изтича на 27 юли. Напускането на американската петролна компания ще е поредното, след като редица американски фирми преустановиха дейността си в държавата, пише CNN.

Оттеглянето на Chevron ще бъде лоша новина за петролната индустрия на Венецуела, която и сега се намира в доста трудна ситуация при управлението на президента Николас Мадуро.

"Ако Chevron напусне, страната сигурно ще национализира петролните си активи", казва Мухаммед Гулам, енергиен анализатор. "Мадуро се нуждае от всички пари и ресурси, които може да получи", допълва той.

Американското дружество сред водещите частни петролни компании в държавата с най-много залежи на петрол от всяка друга страна в света. ExxonMobil (XOM) и ConocoPhillips (COP) напуснаха преди години, след като бившият президент на Венецуела Уго Чавес започна да национализира петролни находища.

Остър недостиг на горива удари столицата на Венецуела

Остър недостиг на горива удари столицата на Венецуела

Заради санкциите на САЩ

Понастоящем Chevron има пет вътрешни и офшорни проекта с венецуелската държавна петролна компания PDVSA. През януари Доналд Тръмп наложи санкции, според които американските компании не могат да работят с венецуелската държавна рафинерия.

Ако Chevron напусне страната, ще трябва да прекрати и отношенията си с PDVSA, в която има дял, възлизащ на 39% . Сега и двете работят според наложените правила от американското правителство, без да ги нарушават.

Редица компании от Щатите напускат Венецуела преди Chevron. През 2017 година Delta Air Lines, United Airlines, General Motors са само част от имената, спрели да работят в страната. Pepsi също преустановява бизнеса си там през 2015 година.

Средата за бизнеса във Венецуела е неблагоприятна поради години на лошо управления на инвестиции. Това е оказало особено негативно отношение върху петролната индустрия. Въпреки това Chevron е произвела 40 000 барела през първото тримесечие на 2019 година, спрямо 44 000 за същия период на 2018 година.

Ако все пак Chevron не напусне Венецуела, ще трябва да възобнови дейността си, а според специалисти това няма да е никак лесно след пауза, поради разпадащата се енергийна инфраструктура в страната.