Walmart ще се съсредоточи върху изграждането на роботизирани складове паралелно с физическите си магазини като част от мерките във войната срещу Amazon, става ясно от блог пост от директора по клиентските продукти на компанията Том Уорд, в който, разбира се, техният конкурент не се назовава.

"Вместо да асоциираме ходенето до магазина, за да изпълним поръчките си сами, автоматизирани ботове ще изтеглят търсените стоки от логистичния център. След това те ще се изпращат до работна станция за получаването им, където поръчките могат да се обработят бързо", пише Уорд.

По думите му успехът на Walmart при доставките на поръчките винаги се е дължал на факта, че клиентите им са идвали да си ги получат лично. "Така, докато системата обработва поръчката за асемблиране, купувачът лично избира свежи продукти като зеленчуци, месо, морска храна и мърчъндайз от магазините ни. Когато поръчката е окомплектована, системата ще я запази, докато тя е готова за получаване", пише още той. "Целият процес отнема само няколко минути от момента на поръчката до получаването на стоките."

В автоматизирани складове могат да се съхраняват хиляди предмети. Пилотният тест с подобен склад вече беше реализиран в края на 2019 г. в Салем, Ню Хемпшир.

Системата ще позволи не само ускоряването на поръчките, но и подобряване на цялата логистика на компанията.

В някои от центровете за доставки на Walmart ще има drive-through, при което клиентите директно ще получават поръчаните стоки, ще сканират кода им и ще потеглят.