За нуждата от "зелено бъдеще" се говори отдавна. За това как опазването на околната среда е отговорност на правителствата по света, на бизнеса и на всеки човек поотделно. Добрата новина е, че в последно време бизнесът предприема все повече действия, вследствие на растящите глобални цени на енергията.

Едно от решенията, на което се спират много международни компании, е изграждането на соларни централи за собствени нужди. Увеличава се броят и на физическите лица, които инвестират в изграждане на фотоволтаични системи за собствено ползване. И тук обикновено на помощ идват банките.

Само през последната една година са въведени десетки соларни инсталации със сравнително малки мощности. Това е ясен сигнал, че става дума за собствено потребление на различни, малки по мащаб, дружества и физически лица.

Как една банка може да влияе чрез продуктите си на околната среда? Задаваме този въпрос на Десислава Владимирова и Светлана Йорданова от ПроКредит Банк, които са експерти по "Опазване на околната среда и зелени проекти" в банката. Те са категорични, че бизнесът днес носи отговорност за опазването на природата и за намаляването на вредните емисии.

"Ние от 20 години работим на българския пазар и още от 2011 г. имаме въведена система за управление на околната среда. Отчитаме влиянието си по три направления. Първо - как нашата конкретна дейност оказва влияние на околната среда като вътрешни процеси. Второ - какви рискове оказват върху околната среда бизнесите на нашите клиенти. И трето - чрез насърчаване на зелени проекти, чийто ефект води до подобряване на околната среда", казва Светлана Йорданова.

Добрият пример

През 2020 г. сградата на ПроКредит Банк е призната за първата в Европа с нулеви въглеродни емисии със сертификат на EDGE. 60% от автопарка на банката се състои от електромобили и плъг-ин хибриди. Също така се внедряват различни енергоспестяващи и водоснабдяващи технологии в процесите на работа.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

През годините банката сменя изцяло осветлението в офисите си с LED, подобрява интегрираната сградна система, която спомага за умно отопление и климатизация. Най-голямото постижение определено идва, когато сградата на ПроКредит Банк става 100% въглеродно неутрална. Това се случва и благодарение на изграждането на фотоволтаична инсталация, която осигурява електроенергия за собствено ползване.

Това е цялостен подход, който банката прилага не само в Централното си управление, но и в останалите клоновете. Офисът в Пловдив използва освен собствена фотоволтаична инсталация, така и литиево-йонна батерия за съхранение на енергията.

За да бъде последван добрият пример, една от основните цели на ПроКредит Банк е двата ѝ вида клиенти - бизнес и физически лица, също да могат да инвестират в собствена фотоволтаична система.

Снимка 574814

Фотоволтаични системи за лично ползване

Днес и бизнесът, и физическите лица осъзнава, че изграждането на фотоволтаична система за лично ползване води със себе си редица ползи - както финансови, така и за околната среда. А ако към нея добавим и собствен електромобил, вече с гордост можем да кажем, че допринасяме за така желания нулев въглероден отпечатък.

Да се върнем на банките. През 2019 г. ПроКредит Банк е първата банка у нас, която заговори за фотоволтаични системи и обърна внимание на клиентите си в тази посока. Близо три години по-късно интересът е наистина много голям, горди са Светлана Йорданова и Десислава Владимирова.

"През 2019 г. създадохме продукт, който е насочен именно към нашите клиенти - фотоволтаична централа за собствено ползване с фиксирана мощност - 50 kW. В сумата на кредита, който предлагаме, е включено проектиране, изграждане на фотоволтаична централа, както и съдействие с подготовката на всички разрешителни и документация", разказва ни Десислава Владимирова.

Фотоволтаична инсталация с мощност 50 kW спестява на клиентите на ПроКредит Банк повече от 10 000 евро годишно разходи за електроенергия. При по-големите мощности тези спестявания се увеличават.

По този проект банката работи с пловдивската фирма Соларити БГ. Финансирането на клиентите на ПроКредит Банк е на 100 процента, а решенията са насочени не само към бизнеса, но и към физическите лица и техните домакинства чрез втори продукт, който включва батерия.

"Фокусът ни е върху бизнеса, но от началото на тази година доста голям интерес имаме и от физическите лица. За тях предлаганият продукт е с доста по-малка мощност и с включена батерия за монтаж на покрив на къща".

За разлика от обектите на бизнес клиенти, където обичайно електричеството се потребява през деня и с големи мощности, при домакинствата повечето електроенергия се използва след работно време, т.е. след като слънцето не грее вече толкова силно. За да се реши този казус, се прилага батерия, която да съхранява произведената през деня енергия.

Също така зависи с колко фази е тока в дома. За къщи с монофазен ток считаме, че е достатъчна мощността от 3 kW фотоволтаична инсталация с 5,8 kWh батерия. Текущото ни предложение включва финансиране на всички необходими разходи, за да сработи инсталацията - доставка на оборудване, изграждане на покривна конструкция, монтаж и пускане в експлоатация. Срокът на кредита е 84 месеца, а месечната вноска е 195 лв. Годишният процент на разходите (ГПР) е 4.79% с включени такса разглеждане на искане, такса оценка за кредитоспособност и месечна такса за обслужване на сметка.

За клиенти, които ползват трифазен ток в имота си, препоръчваме да се изгради 6 kW фотоволтаична централа с две батерии общо за 11,6 kWh, за да може да се покрие по-високата мощност в такива обекти. Тук сумата на финансиране е по-висока, тъй като на практика се влагат двойно повече материали. Срокът на кредита отново е 84 месеца, а месечната вноска е 390 лв. ГПР е 3.68% с включени такса разглеждане на искане, такса оценка за кредитоспособност и месечна такса за обслужване на сметка.

Технологията се развива бързо, затова за повече подробности и актуално описание на предложенията, разгледайте сайта на банката.

В контекста на времената, в които живеем, ползите от съвременните технологични решения за околната среда са изключително важни и бизнесът трябва да инвестира в това, категорични са от ПроКредит Банк.

"Ние сме зелена банка. Клиентите ни също са с такова мислене. За фотоволтаичните системи, разбира се, един от стимулите е високата цена на тока. Но освен това, за бизнес клиентите ни, работещи на различни международни пазари, е все по-важно да могат да предлагат един въглеродно неутрален продукт.

За да стимулираме допълнително тези инвестиции, на всеки наш клиент, който през 2022 г. с финансиране от нас изгради фотоволтаична инсталация и закупи електромобил, ще подаряваме зарядна станция", казва Светлана Йорданова.

Вижте подробности за специалните продукти за финансиране на ПроКредит Банк, свързани с фотоволтаичните системи.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.