Списъкът с умения в втобиографията ви може да ви струва незначителна част от кандидатстването за работа, но този раздел е по-важен, отколкото си мислите - особено ако се надявате скоро да намерите нова работа.

По-голямата част от компаниите (76%) наемат служители на база на посочените умения, като повече от половината (55%) използват тестове за специфични умения за професионална квалификация на кандидати, според HR компанията TestGorilla. Тези числа са от проучване от октомври 2022 г. сред 2 736 работодатели в Съединените щати, Обединеното кралство и други страни, цитирано от CNBC.

Уменията, които търсят мениджърите oбаче непрекъснато се променят, като техническите умения, умения за анализи и продажби, и меките умения като лидерство и комуникация, стават все по-популярни през последните години, установи скорошно проучване на LinkedIn.

LinkedIn дори състави класация с 10-те най-добри умения, които ориентира работодателите наемат в момента, за да намерят най-добрия кандидат.

Тези умения са най-често срещаните, които хората, наети или с които се е свързал в LinkedIn от специалист по подбор, имат в своя профил.

Ето и кои са топ 10 на най-търсени умения, които работодателите искат да видят в автобиографията ви

Управление на екип

Комуникативност

Обслужване на клиенти

Лидерски качества

Умение за продажби

Управление на проекти

Умения за проучвания

Аналитични умения

Маркетинг умения

Умение за работа в екип

Управленските умения оглавяват списъка, тъй като компаниите търсят мениджъри, които могат управляват екипи с недостатъчен персонал. Тези лидери също трябва да бъдат адаптивни в случай на икономически сътресения

"В момента сме пред едни от най-несигурните икономически условия, които някога сме виждали", казва кариерният експерт на LinkedIn Андрю Макаскил. "Компаниите искат хора, които ше се правят в подобна ситуация", смята той.

8 "меки умения", които работодателите искат да видят в автобиографията ви

8 "меки умения", които работодателите искат да видят в автобиографията ви

93% от работодателите, казват, че те играят голяма роля в решението им кого искат да наемат

Техническите умения са необходими за много работни места, но липсата на меки умения може да бъде проблем за специалистите по подбор на персонал. Уменията като работа в екип, комуникация и решаване на проблеми са особено ценни за хора, работещи в хибриден режим, което все по-често срещано.

"Способността да се разбираш с хора, с които ежедневна връзка, но и с хората, които може да не виждаш всеки ден, е важно умение, което трябва да притежаваш за всяка работа", обяснява той.

Снимка 348331

Източник: iStock

Все пак не е необходимо да се включват всички тези умения от списъка на LinkedIn в автобиографиите на търсещите работа. По-добре е да се помисли какви умения са търсени за работните места, от които се интересувате.