Спомняте ли си първата седмица, когато постъпихте на настоящата си служба? Бяхте ли амбицирани и нахъсани да се докажете? А сега как се чувствате? Обикновено след дълги години на едно и също работно място човек е изгубил ентусиазма си, а задълженията му са се превърнали в рутина. Ако все още се чудите вие на какъв етап сте, вижте тези четири сигурни доказателства, че е време да смените обстановката.

Спрели сте да споделяте идеите си

Преди винаги, когато сте имали идея за нов иновативен начин за справяне със задачите или за интересен подход към някой проект, сте го споделяли с шефа и колегите си. Сега обаче вършите задълженията си механично, а добрите хрумвания оставяте просто да преминат през главата ви.

Избягвате да изразявате мнението си, когато сте несъгласен с нещо

По-рано винаги сте споделяли какво мислите за проекти, които не смятате, че могат да се осъществят, например. Вероятно обаче никога не сте получавали очакваната ответна реакция и никога не са вземали мнението ви предвид. Вече сте се отказали от това и признавате пред себе си: „Ако колегите ми искат да направят тази грешна стъпка, просто ще ги оставя да сбъркат”.

Не искате да научите нищо ново

Колегите ви ходят на различни курсове, учат езици и се опитват да развиват уменията си, свързани с работата, а вие смятате, че и знанията ви за офис пакета на Microsoft сте си добре? Пропускате конференции и други събития, които биха ви били полезни да сте в крак с нововъведенията в професионалната ви сфера? Когато смятате, че сте научили достатъчно и нямате стимул да натрупате нови знания, просто буксувате на едно място, а квалификацията ви като специалист губи стойност.

Не поемате инициативата

Когато бяхте нов в работата си използвахте всяка възможност да се включите в нов проект или да отмените колегите си в техните задачи, дори да не са ви молили за помощ. Сега обаче нещата са различни. Вие се чувствате комфортно в рутинното си ежедневие в офиса, но в същото време сте станали небрежни към професионалните си ангажименти, като вършите всичко в последната минута.