Стюардесите са неизменна част от екипажите на борда на всички граждански самолети. Повечето пътници обаче смятат, че тяхната задача е само и единствено да им сервират яденето и да им дават напитка всеки път, когато поискат.

Преди и вие да асоциирате тези хора със същия стереотип, помислете пак. Business Insider публикува списък с невероятните умения, които влизат в длъжностната характеристика на стюардесите. След като ги прочетете със сигурнот вече ще мислите по друг начин за тях.

1. Те са отговорни за живота ви

Те са част от екипа, отговорен за живота ви, когато се намирате на хиляди метри над Земята. Още повече това се отнася не само за вас, но и за останалите стотици пасажери.

2. Те са минали обучение за акуширане

Наред с другите обучения за оказване на първа помощ, стюардите могат да израждат бебета.

3. Те могат да обезвреждат агресивни пътници

Когато обстановката се нажежи, стюардите са обучени да се справят с агресивни пътници и знаят как да действат при отвличане на самолет от терористи.

4. Те знят как да оцелеят при екстремни условия

Ако сте гледали филма „Alive”, който разказва истинската история за катастрофиралия в Андите самолет през 1872 г., вече знаете това. Да, наистина стюардите знаят как могат да оцеляват в екстремни условия и да ви измъкнат живи при катастрофа или друг инцидент.

5. Те могат да изгасят огън  

Вероятно това се е налагало по-често на стюардите преди десетилетия, когато на пътниците им е било разрешено да пушат на борда. И все пак днес също може да се разрази огън, докато самолетът лети, така че те знаят какво трябва да направят в такава ситуация.