Често се случва да ядем набързо по време на работа, пред компютъра или на крак. Някак все не намираме време да седнем и да обядваме – дори и за няколко минути.

Представяме ви няколко изненадващи факта за обедната почивка, които могат да ви вдъхновят да обърнете малко повече внимание на това как прекарвате времето си по обяд всеки ден. Списъкът е изготвен от Time.com.

  1. Обедните почивки помагат на служителите да се чувстват оценени.

Скорошно проучване на TINYpulse сред 400 служители открило, че жените ги е грижа повече за обедната почивка, отколкото мъжете. Представителките на нежния пол, които работели за компании, които насърчават служителите да работят, докато обядват, били по-склонни да искат да напуснат работодателя си в рамките на следващите шест месеца в сравнение с тези, които работели във фирми, в които могли да ползват обедната си почивка. Истинската причина за това може да се дължи на това, че жените като цяло се чувстват по-недооценени от работодателите си.

  1. Обядването навън е добро за бизнеса.

Резултатите от редица проучвания показват, че творчеството и креативността се усилват, когато хората излязат от офиса и си вземат почивка. Важността на отдиха се увеличава съобразно броя часове на работното място. Излизането навън за обяд, което включва малко време, прекарано сред природата, може да помогне на хората да са по-изобретателни, което ще им позволи по-лесно да намират решения на проблемите си.

  1. Имате законово право на обедна почивка.

Както в много държави в света, така и в България законът урежда правото на служителите да ползват обедна почивка от поне половин час при работно време около 8-9 часа. Като служител имате право на почивка по време на работа, затова се запознайте добре с конкретните разпоредби, които са записани в българското законодателство, и се стремете да ги следвате.

  1. Дори когато излизате в обедна почивка, тя е много кратка.

Проучване, проведено от OfficeTeam, е установило колко всъщност продължава обедната почивка в днешно време. Без особени изненади тя не е цял час. Близо половината от анкетираните служители посочват, че си взимат 30 минути или по-малко всеки ден за обяд и близо една трета (29%) твърдят, че работят по време на обедната си почивка. Понякога офис културата ни кара да се чувстваме сякаш е добра идея да пропуснем почивката, която ни се полага, тъй като ще свършим повече работа. В действителност обаче излизането в обедна почивка може да ви помогне да бъдете по-успешни и продуктивни на работното място.

  1. Работата в обедната почивка може да не ви помогне да си тръгнете по-рано.

Може да изглежда логично, че ако работите, докато обядвате, ще свършите повече работа и ще си тръгнете от офиса по-рано. Обаче не става така. Хората се нуждаем от почивки. Ако не си вземем такава по време на работа, производителността ни намалява. Обедната почивка ви прави по-креативни и здрави, обновява енергията и може да ви направи по-продуктивни като цяло. В дългосрочен план взимането на обедна почивка може да ви помогне да свършите повече работа за по-малко време. А това би било добре както за бизнеса, така и за отделните служители.