Има много спекулации по отношение заможните хора и състоянието, което натрупват. Доста често на милионерите не се гледа с добри очи. Обществото е на мнение, че те не се сдобиват с парите си просто работейки, пише Business Insider.

Според Крис Хоган, авторът на "Everyday Millionaires: How Ordinary People Built Extraordinary Wealth — and How You Can Too", ако не вярвате, че можете да станете милионер, то никога няма се превърнете в такъв.

В книгата са посочени изводите от историите на над 10 000 американци и са извадени 6 мита, на които обществото масово вярва за милионерите. Според Хоган, вярвайки на тях, хората няма как да постигнат благосъстояние.

Ето митовете, които той разбива:

  1. Милионерите наследяват своите пари

Хоган твърди, че повечето милионери натрупват състоянието си, а не го наследяват. Според изследванията, проведени за написването на книгата, едва ¼ от богатите получават наследство. От тях 16% получават до $100 000 и само 3% са късметлиите, които получават над милион.

  1. Те са щастливци

Повечето от тях са постигнали успеха си благодарение на усилена работа. Три четвърти от тези, които Хоган е интервюирал казват, че всеки може да натрупа състояние чрез дисциплина и много работа.

  1. Правят рисковани инвестиции

Те много добре преценят ползите и негативите от конкретен проект. Взимат решението дали да инвестират или не, много рационално, не са първични и не харчат парите си, преди да са обмислили конкретния случай.

Много хора обмислят пенсионирането си и това им носи седемцифрени суми. Друг вариант, който се оказва печеливш е да се изготвят стратегии с минимален риск.

4 неща, които различават милионерите от обикновените хора

4 неща, които различават милионерите от обикновените хора

Свръхбогатите мислят, но и действат различно

  1. Взимат необмислени решения, за да направят бързи пари

Повечето от забогателите хора са увеличавали финансовото си състояние с малки суми и бавни темпове. Хоган открива, че на милионерите им отнема няколко десетилетия преди да станат толкова заможни. Едва 5% натрупват сериозни суми за по-малко от десетилетие. А почти половината от милионерите не са станали такива преди 50-годишна възраст.

  1. Учили са в престижни частни колежи

От разгледаните случаи преобладават тези, които са посещавали държавни висши учебни заведения. По-малко от 10% никога не са завършвали университет или колеж. Това, от което зависи успехът, според Хоган, е участието в различни инициативи още от гимназията. Той обяснява, че така хората се учат да бъдат независими. Кат Кохен, независим консултант за колежите казва, че най-голямо влияние върху успеха на младежите оказва това, което правят през извънкласните си занимания. Когато са включени в обща задача, това ги кара да гонят успехи в кариерата си.

  1. Печелят много от работата си

Около 33% от милионерите никога не са печелили повече от $100 000 годишно, а 31% печелят средно $100 000 за година. Заплатата е фактор в натупването на състояние, но определено не е най-важният. За тях е от значение не колко пари печелят, а за какво ги харчат.

Изводът е, че един милионер има редовна работа, избира добър план за пенсионирането си и работи усилено, за да постигне благосъстояние. Успелите подкрепят твърдението, че всеки може да пожъне същия успех, започвайки от нулата.