Семейната ферма TH Clements and Son в английското графство Линкълншър предлага възможност да печелите по 30 паунда на час и съответно 240 паунда дневно с бране на броколи и зеле.

Такива примамливи оферти се появяват на Острова на фона на отчайващия недостиг на работна ръка в селското стопанство на Великобритания, съобщава електронното издание FarmingUK, цитирано от sinor.bg.

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания

"По 15 паунда на час, но пак няма кой да работи": над 1 милион незаети работни места във Великобритания

На полето, в здравния сектор, зад волана на камиона: след Брекзита Великобритания страда от остър недостиг на работна ръка. Няма кой да прибира реколтата, няма кой да кара камионите. Незаетите места са вече над 1 милион

При това положение при целогодишна заетост всеки берач на земеделска продукция може да си докара до 62 хиляди паунда годишно.

Фермата наема хора от местното пристанище Бостън чрез съобщения в социалните медии. "Търсим полски работници за бране на нашите броколи. Отлични ставки за постигнати резултати с възможност да изкарате до 30 паунда на час при целогодишна заетост", гласи една от офертите.

Недостигът на работна ръка може да покачи още повече цените на храните

Недостигът на работна ръка може да покачи още повече цените на храните

Навсякъде по веригата има недостиг на служители

До това положение във Великобритания се стигна, след като разрастващата се криза с недостига на работна ръка заради ограниченията за източноевропейските работници след напускането на Европейския съюз. Това доведе до опразване на рафтовете в супермаркетите, докато в същото време няма кой да обере, преработи и достави селскостопанската продукция от фермите.