Недостигът на работна ръка вече сериозно разклаща веригите за доставка на храна в цял свят. Във Виетнам армията подпомага за реколтата от ориз. Във Великобритания фермерите са принудени да хвърлят мляко, защото няма достатъчно шофьори на камиони, с които се събира продукцията, пише Bloomberg.

Навсякъде по веригата има недостиг на работници - служители в кланици, шофьори на камиони, складови оператори, готвачи и сервитьори- всичко се задъхва от недостига на персонал.

Някои работодатели се принуждават да повишават заплатите, за да задържат служителите, а това е заплаха за цените на храните, които вече се покачиха заради по-високите разходи за доставки.

Цените са нараснали с 31% през юли на годишна база, според индекс на Организацията на ООН за прехрана и земеделие. Въздействието от пандемията е особено силно в сектора на храните и селското стопанство, които са сред най-малко автоматизираните индустрии в света.

Храните не са били толкова скъпи от десетилетие

Храните не са били толкова скъпи от десетилетие

През май се отчита рязък скок

Вече има ясни признаци, че недостигът на работна ръка ограничава доставките. Дистрибутори на едро като Sysco Corp. и United Natural Foods в САЩ съобщават за забавяне на производството на продукти като бекон и сирене и някои по-специфични като кокосова вода и някои подправки. В Обединеното кралство редица магазини нямат достатъчно достатъчно запаси дори на основни продукти като хляб и пиле, а през август McDonald's остана без млечни шейкове.

Недостигът на работна ръка засяга не само ферми, производители, преработватели, но и ресторантите.

Световните цени на храните се покачват за десети пореден месец през март

Световните цени на храните се покачват за десети пореден месец през март

FAO прогнозира рекорд на реколтата от зърнени култури в световен мащаб

Вторият най-голям производител на палмово масло Малайзия, е загубил около 30% от потенциалното производство на годно за консумация масло. Производството на скариди в Южен Виетнам е спаднало с 60% - 70% в сравнение с периода от преди пандемията. Една пета от производството на домати в южната част на Италия е загубена тази година.

По-високите заплати и бонуси обаче, не винаги могат да решат проблема с недостига. Работниците изискват от работодателите си по-голяма защита от коронавируса, както и по-високи заплати.

И все пак недостигът на работници не е така осезаем навсякъде. В голяма част от континентална Европа ситуацията не е толкова сериозна като във Великобритания например, където Брекзит ограничава потока от работници от ЕС.

Освен недостигът на работници, на някои места екстремните промени в климата също са проблем за реколтата. Нарастващите цени на културите увеличават разходите за храна на добитъка и следователно цената на месото.

Транспортните разходи скачат и заради нарастващото търсене, недостига на контейнери и претоварените пристанища.