Цените на храните по света ускориха повишението си и достигат невиждан от почти десетилетие връх, предава Bloomberg. Индексът на Организацията на обединените нации се покачва за 12-ти пореден месец през май — най-дългият период на непрекъснат растеж от десетилетие. По-високите цени на храните могат да ускорят широката инфлация и да усложнят плановете на централните банки да продължат да подкрепят икономиките.

Сушата в Бразилия нанесе щети по реколтите, а производството на растително масло забави темпове в Югоизточна Азия. Това повишава разходите и на животновъдите и създава опасност от драстично понижаване на световните запаси от зърнени култури, които вече намаляват заради растящото търсене от Китай. По-скъпите цени на храните ще засегнат най-тежко най-бедните нации, които са зависими от вноса.

През май цените поскъпнаха с най-резкия си темп от над десетилетие, казват от Организацията по прехрана и земеделие към ООН. Растителните масла, захарата и зърнените култури водят повишението. Така индексът на организацията докосва най-високото си ниво от септември 2011 г., след повишението от 4,8% през май.

По-рано тази седмица Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отбеляза, че потребителските цени в 36 държави членки, които са най-вече богати държави, растат с 3,3% спрямо април 2020 г. — най-голямото увеличение от октомври 2008 г.

Сред G20, които отговарят за четири пети от икономиката на света, годишният темп на инфлацията достигна 3,8%, от 3,1% през март.

Голяма част от поскъпването идва от т. нар. базови ефекти. Цените на множество суровини се сринаха през пролетта на 2020 г., когато пандемията настъпваше безмилостно, така че година по-късно цените изглеждат по-високи. Цените на енергийните продукти също растат — и през април се покачват с 16,3% спрямо година по-рано, при 7,4% покачване през март. Очаква се базовите ефекти да продължат да влияят още няколко месеца.