През март 2021 г. световните цени на храните се повишиха за десети пореден месец, достигайки най-високо ниво от средата на 2014 г. Най-сериозен ръст отбелязаха цените на растителното масло и на млечните продукти, според данни на агенцията на ООН за храните. Индекса на цените на растителното масло се повиши с цели 8% спрямо февруари до почти 10-годишен връх

Според организацията остава в сила прогнозата за рекорд на реколтата от зърнени култури в световен мащаб. Предварителните данни сочат за по-нататъшно увеличение на производството и през настоящата година.

Рязко се повишават и цените на соевото олио отчасти заради перспективите за по-силно търсене от сектора на био дизеловото гориво. Индексът на цените на млечните продукти на FAO пък се е увеличил с 3,9%, като цените на маслото растат в резултат на известно ограничение на доставки в Европа, свързано с повишено търсене в очакване на възстановяването в сектора на хранителните услуги.

Цените на млякото на също се повишават, заради нарастване на вноса в Азия, особено в Китай, поради намаляващото производство в Океания и оскъдната наличност на корабни контейнери в Европа и Северна Америка.

Индексът на цените на месото също се повиши през март с 2,3% спрямо февруари, като китайският внос и скокът на вътрешните продажби в Европа преди католическия Великден бяха в основата на нарастването. Цените на говеждото са стабилни, докато цените на овчето месо падат.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO пада през март с 1,8%, но все още е с цели 26,5% по-висок в сравнение с март 2020 г. Индексът на цените на захарта също пада през март с 4% с оглед на перспективите за голям износ от страна на Индия, но и този ценови индекс остава с повече от 30% над нивото от преди година.

FAO очаква глобалното производство на зърнени култури да се увеличи през 2021 г. за трета поредна година. Световната продукция на пшеница ще достигне нов връх от 785 милиона тона тази година, което е с 1,4% повече от нивата през 2020 г..

Очакват се също така над средните добиви и при царевицата, като има рекордна прогноза за реколтата за Бразилия и очакван многогодишен максимум за Южна Африка.

За сезон 2020/21 г. се прогнозира глобално търсене на зърнени култури от 2,777 млрд. тона, което е с 2,4% повече спрямо предходната година.