Ако сега започвах своята кариера и търсех възможности, които да имат сериозно отражение в бъдеще, щях да обмисля да избера между три сфери - изкуствен интелект, енергия и биотехнологии.

Това признава в писмо към завършващите колеж през 2017 година основателят на технологичния гигант Microsoft и най-богатият човек в света Бил Гейтс.

"Едната възможност е изкуственият интелект. Тепърва започваме да използваме тези начини, за да направим живота на хората по-продуктивен и творчески. Втората е енергията, защото сега работим върху това тя да бъде чиста, достъпна и ще бъде от съществено значение в борбата с бедността и климатичните промени", пише милиардерът.

"Третата алтернатива са биотехнологиите, които ще помогнат на хората да живеят по-дълго и да бъдат по-здрави", допълва Гейтс, цитиран от CNBC.

Основателят на Microsoft казва още, че има едно важно нещо, което младите хора трябва да имат предвид, преди да изберат своя кариерен път.

"На първо място интелегентността не е толкова важна, колкото аз смятах, че е, като в същото време тя може да се проявява в различни форми. В първите години от създаването на Microsoft вярвах, че е достатъчно да напишеш добър код, за да можеш да управляваш хора и да ръководиш маркетинг екип", разказва най-богатият човек в света.

"Но грешах за това", продължава Гейтс. "Трябваше да се науча да разпознавам и оценявам различните качества на хората. Колкото по-скоро се справите с това, ако все още не сте, толкова по-богат ще бъде животът ви", завършва той.