Естония е смятана за една от най-добре развитите страни в областта на новите технологии, но страната изпитва недостиг на ИТ експерти. Според прогнозите до 2020 година там ще има дефицит на 37 000 такива специалисти.

Това е и причината държавата да стартира кампания за набиране на персонал в сферата, носеща името Career Hunt, по която ще се търсят специалисти от различни страни, включително и от България.

Желаещите да се включат в нея ще могат да кандидатстват на онлайн портала на кампанията (https://careerhunt.eu/), като крайният срок е 23 септември. От всички подали документи ще бъдат избрани 20 кандидати, които ще могат да получат позиция в големи международни компании от сектора, като Microsoft, Taxify, Veriff, Swedbank, Twilio и други.

На избраните 20 души ще бъде предложено 5-дневно пътуване в Естония. Целта е там те да се срещнат с представители на големите технологични компании, развиващи бизнес в страната. Също така те ще посетят Центъра за кибернетична отбрана на НАТО и най-големия роботизиран фестивал в самолета Роботекс.

Също така по време на пътуването ще бъдат проведени предварителни интервюта, които ще бъдат организирани от международния портал за търсене на работа. По думите на изпълнителния директор на платформата Кароли Хиндрикс недостигът на работна ръка е един от най-големите проблеми в технологичния сектор по света.

"Обичайните обяви за работа вече не са достатъчни. Хората са много по-мобилни отпреди и за да ги привлечеш, трябва да положиш повече усилия", обяснява тя.

"В днешно време спрямо последното десетилетие ловът на таланти се свежда до крайности", казва Хиндрикс.