ИТ секторът у нас може да даде работа на 30 000 украински граждани. Това стана ясно след среща на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер с представители на бранша.

За целта ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа в страната ни.

"Трябва да канализираме процеса, така че по-лесно да включим бесарабските българи и украинци в пазара на труда у нас и да им осигурим достоен живот", заяви пред медиите Лорер. 

Космическата компания Launcher мести украинския си офис в София

Космическата компания Launcher мести украинския си офис в София

Част от служителите вече са в България заедно със семействата си

За целта на украинските граждани ще бъдат осигурени възможности за облекчаване на условията за пребиваване и работа в България.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) коментираха, че от страна на бизнеса е изразена категорична готовност за наемане на работа на украински граждани. Както и да се осигурят възможности за преквалификации, когато това е необходимо.

От Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) заявиха за Money.bg, че нови кадри в сектора са добре дошли. Освен това, много от българските ИТ компании имат представителства в Украйна и са готови да осигурят работа в страната ни на специалистите оттам.

Очаквайте скоро конкретни примери от страна на българска компания, която назначава на работа украински граждани и допълнителен коментар по темата.

ИТ секторът не се разбра с правителството за вдигането на максималния осигурителен доход

ИТ секторът не се разбра с правителството за вдигането на максималния осигурителен доход

Председателят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров пред Money.bg