Подготвяното увеличение на максималния осигурителен доход касае над две трети от ИТ специалистите у нас и от бранша категорично не са съгласни с промените. Това заяви пред Money.bg председателят на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) Доброслав Димитров.

"Нараво сме бесни", заяви Димитров и подчерта, че проведената среща на представителите на сектора с финансовия министър Асен Василев "не е била задоволителна".

Представителите на сектора са сигурни, че ще са сред най-потърпевшите и не са съгласни с резките промени.

Eто колко работещи се осигуряват на максималния осигурителен доход

Eто колко работещи се осигуряват на максималния осигурителен доход

Шефът на НОИ се обяви за вдигането на прага на осигуровките

От 1 април максималният осигурителен праг в България става 3 400 лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. В момента таванът е 3 000 лева. За да влезе окончателно в сила този текст обаче, трябва да бъде одобрен на второ четене и в пленарната зала.

Председателят на БАСКОМ заяви, че от бранша са отворени за продължаващ диалог, но са недоволни от твърденията, че е постигнат консенсус. Както и от решения, взети "в 6 без 5".

"В момента средната заплата в ИТ сектора у нас е над 4000 лева. Над две трети от служителите се осигуряват на максималния осигурителен доход, а има компании, в които тези служители са почти 100 процента", коментира Димитров.

Според справка, представена от управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Иван Иванов - 217 000 лица в България имат облагаем доход над 3 000 лева. От тях около 25% са ИТ специалисти, 11% са заети в сферата на здравеопазването, а в държавното управление са около 6%. Следват служители от консултантския бизнес - 4,2% и от финансовия сектор - 2,5%. "Другите" формират 44%.

"Глад" за ИТ специалисти у нас, средната заплата мина 4000 лева

"Глад" за ИТ специалисти у нас, средната заплата мина 4000 лева

В следващите 5 години софтуерният бранш ще създаде над 30 000 работни места, смятат от БАСКОМ

Според представителите на ИТ индустрията вдигането на осигурителната ставка може да изгони много чуждестранни инвеститори в сектора. Към момента страната ни е привлекателна за тях именно заради ниските данъци. Съответно, съществува и риск хиляди компютърни специалисти да останат без работа.

Любомир Дацов: Новият бюджет ще увеличи инфлация и ще намали потреблението

Любомир Дацов: Новият бюджет ще увеличи инфлация и ще намали потреблението

Експертът критикува новата фискална рамка в студиото на предаването Money.bg