В България има невероятен "глад" за ИТ специалисти, който води до все по-голямо търсене и нарастване на заплатите. Това заявиха специално за Money.bg от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Според предварителните данни от БАСКОМ Барометър 2021, които се обработват в момента - това ще е най-успешната година в ИТ сектора през последното десетилетие.

В тежката за много други бизнеси пандемична година, софтуерната индустрия е напът отново да отбележи двуцифрен ръст 

"Отдаваме това на факта, че пандемията форсира дигитализацията в редица сектори на икономиката и обществения живот - туризъм, здравеопазване, образование, търговия, банкиране и финанси, индустрия, енергетика, земеделие, култура и развлечение. Навсякъде цифровите и електронни услуги бяха изведени в приоритет за компаниите, тъй като мениджърите им се убедиха, че не могат нито да оперират адекватно в кризисната ситуация, нито да бъдат конкурентоспособни на пазара, ако не са дигитални", коментират от асоциацията.

Експерт: 1500 лева е стартовата заплата за програмисти. Тя стига 6000 лева след няколко години стаж

Експерт: 1500 лева е стартовата заплата за програмисти. Тя стига 6000 лева след няколко години стаж

В момента най-много в технологичния сектор се търсят ръководители на проекти и маркетолози

На този фон значително се е повишило търсенето към различни софтуерни продукти и услуги, което в още по-голяма степен засилва глада за кадри.

"Ако до скоро смятахме, че в следващите пет години софтуерният сектор има потенциала да разкрие около 23 000 нови работни места, сега определено сме на мнение, че тази цифра ще надхвърли 30 000", категорични са от БАСКОМ.

Председателят на УС на БАСКОМ и съосновател и CEO на Imperia Online - Доброслав Димитров, коментира за Money.bg кои са най-желаните и най-платените позиции към настоящия момент

Снимка 552157

"Търсенето е голямо във всички сегменти. Около 20% от нашите служители не са ИТ и за тези позиции също имаме много кандидати. Хората просто търсят добра работна среда с възможност за развитие и етични работодатели. В компаниите като цяло конкуренцията е не за позиции, а за привличане на качествените хора. Времето на самотните програмисти вече отмина", подчертава Димитров.

Средната месечна заплата в ИТ сектора у нас тази година е над 4000 лева. Софтуерните инженери често получават над 6 000 лева

По думити на съоснователя над компанията зад най-успешната българска игра - заплащането на българските програмисти е конкурентно на тези от западните държави, "защото пазарът на труда не е локален, а глобален". В същото време, когато говорим да стандарт на живот, трябва да се имат предвид много други фактори, които не се измерват количествено и в пари.

"Нашите проучвания показват, че стандартът на живот на един прогамист в София е по-висок, отколкото на колегите им в Лондон или Мюнхен. Това е устойчива и закономерна тенденция", казва Димитров.

Страната ни е лидер в Европа по жени IT специалисти

Страната ни е лидер в Европа по жени IT специалисти

По данни на Евростат всеки четвърти в ИКТ сектора у нас е представител на нежния пол

Според него "големият глад" в софтуерния сектор е за старши специалисти - хора с опит над 3-5 години, лидери на екипи и експерти с по-широк поглед. Проблемът е, че няма как да се появят хора с опит наготово, затова е необходима постоянна политика на обучение от най-ранен етап. Ситуацията с младшите специалисти вече започва да намира своето решение благодарение на няколко фактора. На първо място е високото ниво на самоорганизация на самата софтуерна индустрия.

"Не е тайна, че ние сме фанатично активни в създаването на курсове, школи, академии, стажове, дуални програми със средните училища, магистърски програми с университетите и всевъзможни други форми на обучение към самите компании. На следващо място е доброто ни взаимодействие с образователните институции и с Министерство на образованието и науката (МОН)", допълва Димитров.

БАСКОМ е сред инициаторите на Националната програма "Обучение за ИТ кариера", предназначена за ученици от 10, 11 и 12 клас. Програмата съществува от четири години и по нея до момента са обучени над 2300 младежи. Завършилите модула придобиват квалификация по професията "Приложен програмист" и голяма част от тях избират да се занимават с тази професия - продължават образованието си в сферата на компютърните науки или започват работа в ИТ компании.

Бъдещето на софтуерния сектор

В бъдеще софтуерният сектор ще заема все по-голяма роля в ИКТ индустрията, а традиционните индустрии и производства ще трябва да инвестират в обучение по базови ИТ умения на голяма част от ключовите си екипи. Дигиталната трансформация на икономиката е в разгара си в света и макар България да стои на последните места в ЕС по цифровизиране на икономиката, този процес вече е започнал и е необратим. 

От БАСКОМ споделят, че през последните месеци буквално провеждат битка с държавата и със синдикатите по непрекъснато връщащата се в дневния ред на обществото тема за увеличаване на максималния осигурителен праг и промяна на цялостната данъчно-осигурителна рамка.

"Това би засегнало най-много служителите в иновативните и в частност софтуерните компнии, тъй като те плащат данъци и осигуровки в най-високия сегмент и допринасят значително за бюджета на страната. Един наш служител внася три пъти повече от средното в хазната под формата на данъци и осигуровки. На този фон ние не сме съгласни тези млади, високообразовани и висококвалифицирани хора да бъдат постоянно облагани с плащането на повече и повече средства, вместо да бъдат поощрявани да останат в страната и да инвестират цялото си можене в българската икономика", категорични са от асоциацията.

Над 38 000 българи работят в софтуерната ни индустрия и генерират приходи от 4 млрд. лв.

Над 38 000 българи работят в софтуерната ни индустрия и генерират приходи от 4 млрд. лв.

За 10 години делът на софтуерната ни индустрия в БВП се увеличи над 3 пъти