За програмистите у нас стартовата заплата е в размер на около 1500 лева. С опит от между 4 и 6 години те вече могат да достигнат до месечно възнаграждение от средно 5000-6000 лева.

Това обяснява Георги Иванов, който е основател и главен изпълнителен директор на платформата за обяви за работа в технологичния сектор у нас Noble Hire, в интервю за Bloomberg TVБългария.

По неговите думи ИТ индустрията не се е оказала засегната от пандемията. Въпреки че някои компании са спрели наемането на хора за определен период през 2020 година, сега те отново са активни в това отношение.

"Имаше компании, които замразиха наемането, но сега са най-активни на пазара. ИТ индустрията е в подем и то сериозен", казва той.

Що се отнася до това какви са най-търсените специалисти в сектора, Иванов посочва, че като брой обявите за проджект мениджъри и маркетолози са най-многобройни.

От друга страна специалистите у нас избират да работят или за познати и утвърдени големи компании, или за стартиращи фирми.

"Все повече хора искат да започна нещо собствено, да имат свой проект", по този начин Иванов вижда основните промени, предизвикани от пандемията.