Всеки четвърти ИКТ специалист у нас е жена. Това сочат данните на Евростат. В сектора, освен IT специалистите, влиза и BPO сектора, свързан с кол центровете. Данните нарежат страната ни на първо място в Европейския съюз.

Делът на жените в ИКТ (информационно-комуникационния сектор) у нас е 28.2%. На второ място е Гърция с 26.5%, а на трето Румъния с 26.2%. В другия край на класацията се нареждат Унгария с 12.3%, Малта с 11% и Чехия с едва 10.3% жени, работещи в сферата на ИКТ.

Експерт: 1500 лева е стартовата заплата за програмисти. Тя стига 6000 лева след няколко години стаж

Експерт: 1500 лева е стартовата заплата за програмисти. Тя стига 6000 лева след няколко години стаж

В момента най-много в технологичния сектор се търсят ръководители на проекти и маркетолози

Близо 8 милиона души В ЕС са били заети в сектора на информационните и комуникационни технологии през 2020-а година, което е малко под 5%. В България ИКТ общият брой на тези специалисти е 3.3% от общо заетите.

На първо място по общ брой ИКТ специалисти е Финландия със 7.6%, следвана от Швеция със 7.5%. Над 5% са работещите в тази сфера в Естония, Люксембург, Нидерландия, Дания и Ирландия. Най-нисък е делът им в Гърция - около 2%.

Какви заплати получават програмистите в България?

Какви заплати получават програмистите в България?

Родните разработчици живеят по-добре от колегите си във Великобритания, показва проучване

ИТ професията все още се смята за клиширано мъжка в повечето европейски държави. У нас обаче тенденцията се обръща. Според данните на Българската асоциация на софтуерните компании и на Телерик - все повече жени избират именно сектора на информационните технологии за своя професионален път.

Софтуерните компании са предпочитани от дамите не само заради високите заплати, които често надхвърлят 6 000 лева, ами и заради това, че обикновено предлагат гъвкаво работно време и възможност за работа от вкъщи.