При управлението на баща си, Изабел душ Сантуш се превърна в най-богатата жена в Африка. Но състоянието ѝ е натрупано благодарение на огромен брой схеми, машинации и корупция - нещо, което не е твърде изненадващо, - разкрива ново анализ, предаде BBC.

Изтеклите 700 хил. документа, върху които се позовават разкритията, показват, че душ Сантуш е била активна във всевъзможни сделки с петролната компания Sonangol, диаманти, земи и дори местните телекоми. Заради тях живеещата в Лондон душ Сантуш вече е разследвана за корупция в родната си страна.

"Всеки път, когато тя се появи на корицата на някое лъскаво списание някъде по света, всеки път, когато тя е домакин на някое грандиозно парти в Южна Франция, тя плаща за това на гърба на анголското население", коментира ръководителят на Corruption Watch Андрю Файнщайн.

Родената в СССР най-богата жена в Африка иска да стане президент на Ангола

Родената в СССР най-богата жена в Африка иска да стане президент на Ангола

Изабел Душ Сантуш не изключва участва в президентските избори през 2022 година

Това са някои от измамите, които душ Сантуш е правила през последните години.

Петрол

Душ Сантуш оглавява държавната петролна компания Sonangol от 2016 г., благодарение на изпълнителна заповед от страна на баща си, Хосе Едуардо душ Сантуш. Два месеца след като той напусна заемната 38 години длъжност, дъщеря му беше уволнена.

Но докато беше на поста, тя е одобрила съмнителна сделка на стойност 58 млн. долара с дубайската консултантска компания Matter Business Solutions. Оказва се, че тя е била управлявана от нейния бизнес мениджър и притежавана от близък приятел на душ Сантуш.

В деня на уволнението ѝ Matter Business Solutions са изпратили общо 50 фактури до държавната компания, всички от които са били одобрени от душ Сантуш. В тях са посочени гигантски суми, например почти 500 хил. долара за "неконкретизирани разходи" или 930 хил. долара за "неконкретизирани правни услуги".

Ангола е далеч по-евтина за чуждестранните, отколкото за местните граждани

Ангола е далеч по-евтина за чуждестранните, отколкото за местните граждани

По изгодно е в страната да се използват долари, отколкото местна валута

Душ Сантуш генерира голяма част от приходите си от португалската енергийна компания Galp, делът ѝ в която се оценява на 750 млн. долара. Тя беше откупена от Sonangol от друга нейна фирма през 2006 г. Дамата е платила обаче само 15% от цената, а останалите 63 млн. долара са били описани като нисколихвен заем от Sonangol.

Тя е трябвало да започне да изплаща заема си през 2017 г. и наистина е предложила да го направи, само че в офертата не са били включени лихви на стойност почти 10 млн. долара, дължими към Sonangol. Това не е учудващо - по това време тя е оглавявала Sonangol.

Диаманти

Преди осем години съпругът на душ Сантуш, Синдика Доколо, подписва едностранен договор с държавната диамантена компания Sodiam. Според него двете страни е трябвало да придобият швейцарската бижутерна компания De Grisogno, като платят равни части от стойността ѝ.

Но сделката е платена напълно от анголската държавна компания, която е инвестирала 79 млн. долара, а Доколо - едва 4 млн. долара. Почти куриозно, Sodiam всъщност е платила брокерска такса на Доколо в размер на 5 млн. долара, така че на практика тя е осигурила 100% от размера на инвестицията, както и чист доход от 1 млн. долара за съпрга на душ Сантуш.

Поредна жертва на евтиния петрол: Ангола търси подкрепа от МВФ

Третата по големина икономика в Африка иска помощ от МВФ

Парите на страната са на привършване заради ниските цени на черното злато

Историята не свършва дотук. За да осигури това финансиране, държавната компания е била кредитирана от банки, в които мажоритарен акционер е била... Изабел душ Сантуш. Годишната лихва е била в размер на 9%, а кредитът е бил гарантиран от анголското правителство.

Жителите на страната се оказват грандиозните губещи от контракта. "В крайна сметка, когато приключихме с облсужването на заема, Sodiam беше изгубила повече от 200 млн. долара", казва настоящият главен изпълнителен директор на компанията Браво да Роса.

Земя

Срещу нищожна сума, през 2017 г. Изабел душ Сантуш е откупила земи на океанския бряг от държавата, оценявани на 96 млн. долара. Нейната компания е платила едва 5% от тях обаче. Нещо повече - за да изпълни инвестиционните си проекти на парцела, дъщерята на президента е изселила местното население.

Това не е единственият случай, в който тя е разселвала анголци. При друг инвестиционен проект на брега до столицата Луанда, повече от 500 домакинства са били насилствено преместени.

Телекоми

Душ Сантуш е собственик на 25% в най-големия телеком в страната - Unitel, които придобива през 2000 г. от висш държавен чиновник. Тя е получила дивиденти на стойност 1 млрд. долара от компанията, а на още толкова се оценява самият ѝ дял в нея.

Разбира се, това не е единственият начин, по който тя се е облагодетелствала от компанията. Unitel е използвана за кредитор за учредяването на Unitel International Holdings - компания, притежавана от душ Сантуш, която обаче няма нищо общо с телекома. Кредитът е на стойност 350 млн. долара, а самата душ Сантуш се е подписала и като кредитор, и като кредитополучател в договора.