Третата по големина икономика в Африка се срутва заради ниските цени на петрола и се обръща към кредитора от последна инстанция: Международния валутен фонд (МВФ).

Ангола е поискала помощ от МВФ, включваща „икономическа програма”, която може да бъде „подкрепена от финансова подкрепа”, сочи институцията, цитирана от CNNMonеy. С други думи държавата търси спасителен заем.

Парите на втория най-голям производител на петрол на Африканския континент са на изчерпване след срутването на цените на петрола, което започна през 2014 г. Суровината представлява около 75% от държавните приходи и 95 на сто от приходите от износ.

Стойността на валутата на страната – кванза – е намаляла с 16% през тази година, което прави деноминирания в долари дълг още по-скъп за обслужване.

При дебюта си на международния пазар през 2015 г. Ангола издаде 10-годишни облигации в размер на 1,5 милиарда долара с доходност 9,5 процента.

Африканската държава е взимала пари назаем и от Китай, обезпечени с петрол. Тези заеми изстискват държавните финанси.

Балансирането на бюджета е истинско предизвикателство за страната, която съкращава разходите с 20% през 2016 г.

По подобие на много други африкански страни-производителки на „черно злато”, и Ангола не е достатъчно диверсифицирана, за да понесе ефектите от ниската цена на петрола.

Субсахарската държава субсидира и гориво – нещо, срещу което се обяви МВФ преди време. През 2013 г. Ангола похарчи 4 на сто от бюджета си за субсидии за горива.

Преговорите между Ангола и Международния валутен фонд ще се проведат на годишната пролетна среща на МВФ във Вашингтон следващата седмица.

Африканската страна получи подпомагане от фонда за последен път през 2009 г. след глобалната финансова криза. Тогава програмата бе на стойност 1,4 милиарда долара.