Когато става дума за работа и призвание най-често срещаният съвет е, че това което правиш трябва да ти харесва. Създателят на Microsoft е открил начин, за да разбере в какво наистина го бива и съветва останалите също да го използват.

Ако наистина искате да сте най-добрия в нещо, според компютърния гений трябва да се върнете към тийнейджърските си години, пише CNBC.

"Това, от което сте били обсебени на възраст между 13 и 18 години, е най вероятно вашето призвание", признава Гейтс.

Естествено в неговия случай хоби е било писането на кодове. Тази страст се превръща в технологична империя и прави Бил Гейтс не просто в милиардер, а втория най-богат човек в света.

"В периода от 13 до 18 години имаше само едно нещо, от което бях обсебен и това е писането на софтуер", обяснява филантропът.

Гейтс, за който програмирането се е превърнало във фобия, започва да пише кодове още в частното училище Лейксайд в Сиатъл. Там се запознава със съоснователя на Microsoft Пол Алън. Първата софтуерна програма, която Гейтс създава е дигитална версия на играта морски шах.

Въпреки че Бил Гейтс показва от малък, че има IT талант, сам признава, че са му били необходими много усилия и време, за да стане един от най-добрите в сектора.

"Помня, че бях наистина много добър, когато бях на 15", казва той, но обяснява, че на доста по-късен етап среща хора със супер умения.

"За мен беше много полезно да сравня това, което съм написал с кодовете на други хора. Донякъде наистина бях самоук, беше трудно, но трябваше да мина през този период, за да бъда програмист от световна класа."

Благодарение на хобито му от тийнейджърските години и компанията, която създава, сега състоянието му възлиза на $98 милиарда.