Американците очакват увеличение на заплатите си средно с 6,7% през 2023 г., пише MarketWatch, позовавайки се на проучване на ADP Research Institute.В същото време половината от работещите смятат, че работодателите не им плащат достатъчно за вършената от тях работа.

По данни на ADP, през 2022 г. заплатите в САЩ са се увеличили с 6,5%, в условията на инфлацията в страната и ограниченото предлагане на пазара на труда. В същото време, официалната статистика сочи спад на средното седмично заплащане през март с 1,6% на годишна база.

Заплатите на американците остават над нивата отпреди пандемията, коментира главният икономист на ADP Нела Ричардсън.

По думите на икономиста от MUFG Bank, Агрон Никай, предлагането на пазара на труда в САЩ остава ограничено, което позволява на служителите и работниците да защитават уверено позицията си по отношение на своето заплащане. Независимо от това, пазарът на труда в САЩ обаче започва да показва признаци на "охлаждане".

Размерът на заплата, който би зарадвал "средния" руснак

Размерът на заплата, който би зарадвал "средния" руснак

Данните от обширно проучване

За сравнение, заетите в Холандия очакват ръст на заплатите през тази година средно от 5,3%, във Великобритания и Франция очакванията на заетите са за средно увеличение на възнагражденията от 5,6%, а в богата Швейцария очакват нарастване на заплатите си със средно 7%.

Работниците и служителите в Китай се надяват заплатите им тази година да се увеличат средно с 8,7%, показва още проучването на ADP Research Institute. От разглежданите държави, най-големи оптимисти са работещите в Аржентина, които очакват заплатите им през годината да се повишат средно с 12,8%.

Добра идея ли е заплатите във фирмата да се знаят от всички?

Добра идея ли е заплатите във фирмата да се знаят от всички?

Какво показва опитът в различни фирми по света и у нас