Гладът за IT специалисти у нас и в световен план не само не стихва, но и продължава да расте.

Доклад на iCIMS от тази година сочи, че през 2016 г. технологичните компании са прекарвали средно по 55 дни в търсене на човек за дадена IT позиция, а тази година дните са скочили до 66.

В днешно време не е нужно да прекарваме няколко години в университет, за да придобием нужните умения, с които бихме могли да си спечелим примамливо предложение за работа от IT компания.

Снимка 454091

Източник: iStock

Платформи като Udemy предлагат най-различни курсове за придобиване и усъвършенстване на знания в света на технологиите, без да стъпваме в учебен център.

Същата платформа наскоро разкри и кои ще са най-популярните и търсени умения в IT сферата през 2020 г., така че да можем от рано да планираме как да подходим в подготовката си за намиране на нова работа.

Python

Снимка 454090

Източник: iStock

Владеенето на езика за програмиране Python, който е и един по-лесните за научаване, ще е най-търсеното умение в IT сектора догодина, казват от Udemy.

React (web)

Уменията за работа с React, базирана на JavaScript библиотека, ще дават на кандидатите почти толкова възможност за намиране на работа, колкото и владеенето на Python.

Angular

На трето място са познанията в Angular - платформа с отворен код за създаване на уеб приложения, отново базирана на JavaScript.

Машинно обучение (Machine Learning)

Снимка 454093

Източник: iStock

Четвърти по популярност през идната година ще са познанията по съставянето и манипулирането на алгоритми и статистически модели за обучение на машини.

Docker

След специалистите по алгоритми идват хората, които умеят да боравят с Docker - платформа с отворен код, изградена на базата на контейнер технологията.

Django

На шесто място в списъка на Udemy за най-търсени IT умения е владеенето на Django - безплатна технологична уеб рамка с отворен код, базирана на Python, която се използва в създаването на сайтове.

CompTIA

CompTIA е технологична организация, която удостоява със специални сертификати за отлични умения в различни сфери на IT. Притежанието на сертификати от CompTIA се счита като един от най-атрактивните за работодателите през 2020 г. фактори при избора на кадри.

Amazon AWS

Владеенето на "клауд средата" на Amazon и всички прилежащи услуги е качество, което през последните години става все по-търсено.

Снимка 454092

Източник: Amazon

След придобиването на определени умения IT специалистите получават сертификация от Amazon, с която могат да си отворят много врати в професионален план.

Дълбоко учене (Deep Learning)

Специалистите в сферата на изкуствените невронни мрежи и т.нар. Deep Learning ще бъдат сред най-търсените кандидати за работа.

React Native

На последно място в класацията на Udemy са хората с познания в React Native - платформа с отворен код за създаване на приложения за Android и iOS, дело на гиганта Facebook.