Много хора измерват успеха в парично изражение, някои го свързват с професионални постижения. Но това понятие е много по-широко и всеки влага собствен смисъл в него. Реалният живот не винаги съответства на изображенията, взети от корицата на списанието, така че повечето хора се чувстват разочаровани и неудачни.

Подхождайки от гледна точка на общоприетите критерии, то сред губещите са нерешителните и неактивни личности, които търсят оправдания във всичко и се самосъжаляват. Списъкът с критерии, предложен по-долу, ще ви позволи да разберете дали сте един от тях и някои методи как да се справите с такава негативна характеристика.

Снимка 392089

Източник: iStock

Неудачникът критикува всички и всичко без причина

Доста хора често обичат да посочват грешките на другите, като същевременно не забелязват собствените си недостатъци. Едно е да намериш проблем и да му позволиш да бъде решен, но съвсем друго е редовно да слушаш негативното за даден човек, дори когато него го няма. Слушайки негативи отстрани, опонентът смята, че се опитват да го унижат умерено. Критиците от своя страна се чувстват по-важни. Основната причина за това поведение е липсата на увереност в собствените сили и достатъчно самочувствие. Неудачникът няма възможност да почувства пълнотата на своята натура, докато не излее част от своя негативизъм върху останалите.

Успешният човек знае как да прощава

Лидер не може да бъде човекът, който е изпълнен със зло чувство и негодувание към другите хора. Той трябва да се асоцира с откритост, непринуденост и честност - само в този случай хората ще бъдат привлечени от него. Този човек разбира в каква посока трябва да се движи, за да постигне целта. Той намира правилните аргументи, думи, извършва балансирани действия. Опитва се да решава дребни проблеми и неприятности по мирен начин - прощава на всички, които са му пожелали трудности, не се зацикля върху отмъщението, защото смята това за глупост и загуба на време и усилия. Истинският лидер има положителен ефект върху подчинените, като им дава увереност в техните действия.

Неудачниците живеят в миналото

Опитът е единственото нещо, което трябва да извлечем от миналото, като по този начин помагаме на бъдещето. Неотработено негативно преживяване, изпълнено с негативни емоции, е лош помощник. Това пречи да се движим напред и да прогресираме. Мнозина са фокусирани върху стари постижения и проблеми и нямат желание да продължат напред. Има различен брой техники и методи, които ще помогнат за преодоляване на негативите от миналото и ще дадат тласък на бъдещето. Човекът сам поставя бариери, които му пречат да продължи напред и да бъде щастлив. В миналото живеят само неуверени личности, които не са готови да достигнат нови висоти в реалността.

Снимка 216430

Източник: thinkpublic / Flickr

Успешните хора са готови за промяна

Понякога бездействието и съмнението се дължат на факта, че не можем да поемем изцяло отговорността за решенията, които ще вземем. Успешните хора не живеят в страх от събития, които не могат да предвидят. Те не блокират желанието за промяна, защото са ясно уверени в действията си. Промяната е единствената константа в живота на всеки човек. За да се чувствате уверени и да живеете в постоянен комфорт и спокойствие, трябва да се научите осъзнато да се решавате на промени и да реагирате стабилно на всички събития, които не можете да предвидите. Решителните личности не мислят какво се е случило преди и какво ще бъде, те събират мислите си и действат в настоящия момент.

Тези, които обвиняват другите за провал, няма да постигнат нищо

Обвиняването на други хора за проблемите и неуспехите е най-лесният начин да се освободите от всякаква отговорност и да се примирите със съвестта си. Но в същото време това е лесен метод да загубите контрол над живота си. Неудачниците обвиняват други хора за неуспехите си, посочвайки техните слабости, грешки и незначителност в конкретна ситуация. Но успешният човек ще се стреми да реши съществуващия проблем, а губещият ще продължи да търси извинение и повод, да го посочи, за да унижи другия човек. Хората винаги обвиняват обстоятелствата и другите хора за своите неуспехи. Това показва тесния им кръг на мислене и неспособност да се противопоставят на ситуацията.

Снимка 304476

Източник: iStock

Успешният човек непрекъснато се учи

Успешните хора постоянно се учат. Желанието за придобиване на нови знания повишава нивото им на самоусъвършенстване не само на лично, но и на професионално ниво. Много е важно да се развият прости навици като четене на книги, писане и професионално общуване. Саморазвитието помага да се променят чертите на характера, да се отърват от негативните навици и да се подобри положителните качества, необходими за успеха. Постоянно обучение, посещение на майсторски класове, изучаване на полезна информация - всичко това са елементи на личностното усъвършенстване.

Снимка 318909

Източник: iStock

Губещите не си поставят цели и не знаят какво искат

Вземането на решения изобщо не е трудно, ако знаете какви са вашите ценности. Колкото по-важна е целта, толкова по-високо е тя в йерархията на ценностите. Това означава, че са необходими огромни усилия, за да я постигнете.

Докато неудачниците правят всичко, но нищо конкретно. Те се опитват да се заемат с различни задачи, но нито една от тях не е изпълнена докрай. Много от тях записват целите си в тетрадка, придържат се към хитри стратегии, но когато става дума за решаване на конкретни задачи, те дават назад. Повечето губещи хора просто не знаят какво да правят в живота и към какво да се стремят. Докато човек не изгради ясен план, той ще продължи да се хваща за всичко и никога няма да се издигне от мъртвата точка.

Статията на oxsy.ru показа 7 от най-често срещаните качества, които пречат на някои хора да станат успешни и уверени в себе си. След като преразгледате позицията си в живота, можете да стигнете до определени заключения, които ще имат благоприятен ефект върху определени ситуации и ще помогнат за преодоляване на бариерата между провала и успеха.