Работиш усилено ден след ден, но никога не виждаш подобрения. Имаш чувството, че сте заседнали на място и не можеш да се предвижиш по-напред и нагоре. Връстниците ти отдавна имат добра кариера, което не може да се каже за теб. И вероятно се чудиш, къде грешиш?

Ако всичко това се отнася до вас, тогава трябва да използвате правилото "5 часа". Това просто правило може да ви помогне да преминете от обикновен към успешен начин живот. Неговата същност е да прекарвате пет часа седмично за съзнателно обучение, разделяйки го на три сфери: четене, мислене и експериментиране.

Това правило предполага, пет часа седмично или един час всеки работен ден, да посветите на обучението и развитието си, без да се разсейвате от другата си работа.

Петчасовото правило се използва от много успешни хора, включително Елон Мъск, Опра Уинфри, Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Марк Зукърбърг. Вдъхновени от примера им и отделящи 5 часа седмично за целенасочено обучение, вие ще бъдете една крачка пред приятелите и колегите си в житейска реализация.

Снимка 506519

Източник: GettyImages

Четене

Четенето е навик на много много успешни хора, лесен и удобен начин за учене. Опитайте се винаги да държите книгата в чантата си и си поставяйте цели за четене всяка седмица. Може да имате за цел да четете глава на ден или определен брой книги всеки месец. Широката наличност на електронни книги ви позволява да прочетете почти всяка тема, където и да сте. Бил Гейтс е добре познат привърженик на четенето и чете около 50 книги всяка година, считайки го за един от основните начини за учене.

Снимка 373215

Източник: iStock

Размишление

Размисълът е ключова част от ученето. Опитът да консумирате твърде много информация, без да мислите за това, което научавате, може да ви накара да станете претоварени и неспособни да научите нови умения.

Важно е времето за размисъл да бъде структурирано, в противен случай бихте могли да бъдете разсеяни. Опитайте да водите дневник, който ви позволява да размишлявате над наученото чрез четенето. Това също така ще ви даде възможност да размишлявате за уроците, които наскоро сте научили, докато работите и разработвате идеи за бъдещето.

Снимка 479927

Източник: EPA/БГНЕС

Експериментирайте

Ако искате да постигнете напредък в живота, трябва да експериментирате. Всяка седмица, отделете време да тествате нови теории или идеи, без значение колко луди може да са те. Някои от най-успешните продукти в света са се появили в резултат на експериментиране. Иновациите никога не са резултат от повтарянето на едно и също нещо. Дори експериментът ви да се провали, ще получите в замяна ценни уроци.

5 неща, в които можете да инвестирате без пари

5 неща, в които можете да инвестирате без пари

Има начини да се влагат успешно други човешки ресурси, за да се постигат финансови резултати без големи средства

Не бъркайте работата с обучението

Работата лесно се бърка с ученето и затова можете да се забиете в задънена улица. Може би си мислите, че работата 40 часа седмично трябва да е достатъчна, за да видите подобрения, но това рядко се случва. Докато се фокусирате върху ежедневните проблеми, не си давате време да се развивате и израствате.

Правилото за "5 часа" е осъзнато обучение, а не ежедневна работа с надеждата, че ще научите нещо. Поставете си конкретни учебни цели и си дайте време да ги постигнете и ще видите огромен количество подобрения.

Снимка 533320

Източник: iStock

Съсредоточете се върху усъвършенстването, а не само върху производителността

Може да мислите, че колкото по-продуктивни сте, толкова по-успешни ще бъдете. Производителността играе важна роля за успеха, но без непрекъснато обучение нищо няма да проработи. Ако сте постоянно фокусирани върху текущата си работа, а не върху дългосрочното самоусъвършенстване, никога няма да видите истинско развитие.

Може да е трудно да отделите пет часа седмично за обучение, което няма да донесе незабавна награда, но в крайна сметка ще си благодарите за това. Опитайте се да преминете отвъд усилията за ежедневната си заплата и вместо това посветите време да станете най-добрата версия на себе си.