Четирима нови служители започват работа в Telenor по програмата за кариерно развитие на хора с увреждания Open Mind. Това е петата година, в която телекомът приема на работа хора с увреждания, като от 2015 г. са наети 17 души.

Продължителността на програмата е две години, но 5 от участниците в програмата продължават да работят в Telenor и след края ѝ.

"Щастлив съм, че програмата Open Mind продължава своето устойчиво развитие и носи позитивна промяна, както за компанията и служителите, така и за обществото като цяло. Искрено вярвам, че истинският успех за програмата ще бъде когато дойде момента, в който няма нужда от Open Mind", заяви главният изпълнителен директор Джейсън Кинг.

Служителите са работили и работят в различни дирекции, сред които "Управление на процеси", "Правни отношения", "Човешки ресурси", "Маркетинг" и други

"Програмата Open Mind дава възможност на хора със затруднения да развият своите социални и функционални умения и да повишат конкурентоспособността и квалификацията си чрез работа в компанията", казват от Telenor. Новите участници в програмата ще се включат в екипите на дирекциите "Маркетинг", "Финанси" и "Хора и стратегия". В рамките на следващите две години те ще работят по конкретни проекти, а компанията ще им осигури отворена и достъпна работна среда и съответното за заеманата позиция финансово възнаграждение.