Основателят на базираната в Лондон търговска компания XTX Markets Александър Герко стана най-големият данъкоплатец в класацията на The Sunday Times.

Родeният в Русия Герко е платил във Великобритания 487 милиона паунда (602,8 милиона долара) данъци.Герко измести от първото място Дениз Коутс, основателка на международната букмейкърска кантора Bet365, чийто платени данъци възлизат на 569,6 млн. долара.

На трето място по размер на платени данъци във Великобритания е Стивън Рубин - съсобственик и ръководител на Pentland Group, която е специализирана в производството на спортни стоки. Рубин е платил данъци в размер на 485,7 милиона долара.

Герко е роден в Москва и получава докторска степен по математика от Московския държавен университет. Sunday Times нарича Герко фен на научната фантастика и "отявлен критик" на военната операция на Русия в Украйна.

Bloomberg оцени нетното финансово състояние на Герко към декември миналата година на 6 милиарда долара.

Герко има британско гражданство, като според Sunday Times, милиардерът се е отказал от руското си гражданство.

По-рано от руско гражданство се отказаха Олег Тинков, бизнесменът Юрий Милнер и милиардерът на Forbes Рубен Варданян.

Несметните богатства на Нурсултан Назарбаев, бившият президент на Казахстан

Несметните богатства на Нурсултан Назарбаев, бившият президент на Казахстан

Доскорошният държавен лидер има имения в Чехия и Великобритания и огромни банкови сметки

Милиардерът от класацията на Forbes Рубен Варданян реши да се откаже от руското си гражданство в името на Нагорни Карабах и обяви това във видеообръщение, публикувано в канала му в YouTube преди около година.

"Взех решение да се откажа от руското гражданство и да се преместя в Арцах (както наричат ​​Нагорни Карабах в Армения) като гражданин на Армения, осъзнавайки какви рискове поемам. Това решение беше много трудно за мен, но беше правилно", каза тогава Варданян на руски език.

Милиардерът също така благодари на руските миротворци, които бяха въведени в региона след изострянето на конфликта през 2020 година. "Благодарен съм, че Русия присъства днес в Арцах и мироопазващите войски защитават сигурността на гражданите", обясни той преди около година.

С преместването си в Армения, Варданян искаше да подкрепи местните жители. Бизнесменът обясни, че ще прехвърли всички свои руски активи под управлението на партньори и на семейния фонд, съобщи тогава РБК.

През 2021 г. Forbes оцени състоянието на Варданян на 1 милиард долара. Той е основател и бивш собственик на инвестиционната компания "Тройка Диалог".

Той беше мултимилионер, докато в страната се ширеше корупция – бившият президент на Киргизстан

Той беше мултимилионер, докато в страната се ширеше корупция – бившият президент на Киргизстан

Алмазбек Атамбаев се издигна до върховете на властта и стана незаконно мултимилионер, но затъна в корупцията и стигна до затвора