Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е в списъка на най-богатите хора в страната от началото на 2000-те години. Той притежаваше предприятия не само в родината си, но и в Русия и Турция. Притежаваше фабрики, пансиони, ресторанти и телевизионни канали. Атамбаев помогна на хора от личния си обслужващ персонал да заемат високи държавни постове, но не лиши и семейството си от внимание - издигна триетажен дворец за роднините си и построи луксозна вила. Смята се, че при управлението на Атамбаев корупцията в страната е достигнала огромни размери.

С какви богатства успя да се сдобие семейството на бившия лидер на Киргизстан преди ареста му, описва в свой материала "Лента.ру".

В интервюта отпреди, бившият вече президентът Алмазбек Атамбаев обикновено подчертава, че е направил първото си състояние не на държавна служба, а от книги, които са били дефицит през 1989-2005 г. Той не разкрива подробности за печалбите, но отбелязва, че именно тези приходи са използвани ​​по-късно за закупуване на предприятия.

През ноември 1992 г. голяма двуетажна сграда в центъра на столицата Бишкек, собственост на Съюза на писателите, е преобразувана в акционерно дружество. Компанията "Форум" на Атамбаев е получила 70% от акциите, а неговият близък роднина Нурбек Шаршенов, преоборудва помещенията в ресторант.

Атамбаев оглави преди години и "Корпорация Киргизавтомаш", а синовете му станаха основатели на фирмите "Автомаш Енерго" и "Автомаш Екол", участващи в държавни търгове. Впоследствие Атамбаев продава дела си и напуска ръководството на компанията. Правозащитниците се усъмниха в това, твърдейки, че той продължава да си сътрудничи с някои партньори дори като президент.

Освен това той имаше и други фабрики, както и два пансиона в Исик-Кул, барове, ресторанти, обществен фонд и два телевизионни канала.

Успешният бизнес на Атамбаев се развива не само в родината му. "Ще инвестирам част от тези пари от книжния бизнес, няма да го крия, в Русия и Турция", споделя той. В свободната икономическа зона на Измир, Атамбаев имаше предприятие "Гюлжанлар", което донесе десетки милиони долари печалба. Имал е и дял в проекта "Анкара-Газ". По думите на самия бивш президент Атамбаев, когато негови над 50 милиона долара са били незаконно "замразени" в Турция, самият Реджеп Ердоган му е помогнал.

Богатствата на бившия "сив кардинал" на молдовската политика, който се "къпе(ше)" в разкош

Богатствата на бившия "сив кардинал" на молдовската политика, който се "къпе(ше)" в разкош

Състоянието на Владимир Плахотнюк се оценява на 300 милиона долара

Атамбаев решава да влезе в политиката през 90-те години на миналия век. Първоначално той е депутат от Социалдемократическата партия, след това се опитва да се кандидатира за президент, като преминава в опозиция. Когато е преследван, заминава за Турция, но се завръща в родината си през 2005 г. и става един от лидерите на Революцията на лалетата. Оттогава кариерата му върви нагоре: Атамбаев е министър на икономиката и промишлеността, търговията и туризма и оглавява кабинета на министрите. След като президентът Бакиев е свален от Априлската революция, Атамбаев заема президентския пост.

През 2017 г. шестгодишният му мандат изтече, а парламентът го лиши от имунитет две години по-късно. Дворецът на Атамбаев е щурмуван, а самият собственик е задържан, макар че отрича всички обвинения.

Скандали съпътстваха цялото президентство на Атамбаев. Възмущението на населението беше предизвикано от кадровите назначения на държавния глава: високи държавни постове бяха заети от личен обслужващ персонал на Атамбаев.

Например шофьорът му Икрамжан Илмиянов изгради шеметна кариера. Твърди се, че бил толкова предан на шефа си, че буквално спасил живота му, като го закарал нелегално в Таджикистан в началото на 2000-те години. Впоследствие бившият му шеф му се е отплатил. Само в рамките на шест години, доскорошният шофьор заема място в списъка на 100-те най-богати хора в Киргизстан. През 2011 г. той купува апартамент от 144 кв. м в центъра на столицата Бишкек. Дъщерите му са обучавани в частно училище във Флорида (САЩ), което струва над 20 000 долара на година. Официалният годишен доход на Илмиянов според декларацията, е 4500 долара.

А през 2016 г. Албек Ибраимов, бившият автомонтьор на вече бившия президент Атамбаев, стана кмет на столицата Бишкек. Преди това, с подкрепата на президента, той ръководи Свободната икономическа зона в Бишкек, става ръководител на държавния концерн "Дастан", а след това става и заместник-ръководител на президентската администрация. От 2013 г. до 2016 г. бившият автомонтьор е председател на Борда на директорите на международното летище Манас. Журналисти установиха, че Ибраимов притежава недвижими имоти, които не фигурират в декларациите му за доходи.

Финансовите ресурси на президентската двойса се увеличиха значително по време на президентския мандат.

Затова името на самия експрезидент фигурира в най-различни съдебни дела - от незаконна приватизация на общинска собственост до кражби на средства от инфраструктурни проекти. Правозащитници от Open Democracy проведоха разследване, по време на което се оказа, че през 2010 г., като премиер на временното правителство, Атамбаев е печелил 5900 долара за година. Общо, според официалните данни обаче, той е спестил 111 хиляди долара, а съпругата му Раиса - повече от 580 хиляди долара.

Смята се, че по време на управлението на Атамбаев корупцията в Киргизстан е достигнала безпрецедентни мащаби.

Политическата кариера на политика завърши доста тъжно: през 2020 г. той беше признат за виновен за "Корупция" и осъден на 11 години затвор, като е лишен от имуществото си и всички държавни награди.

Несметните богатства на Нурсултан Назарбаев, бившият президент на Казахстан

Несметните богатства на Нурсултан Назарбаев, бившият президент на Казахстан

Доскорошният държавен лидер има имения в Чехия и Великобритания и огромни банкови сметки