Когато Сатя Надела влиза в екипа на технологичния лидер Microsoft през 1992 година той е едва на 25 години. Тогава той все още няма диплома за висше образование.

През миналия месец пред студенти Чикагския университет, който завършва и самият той, Надела разказа за своя път на успеха към позицията на главен изпълнителен директор на ИТ компанията. Той сподели и неговия списък с трите най-важни качеста, които трябва да има човек, за да се превърне в лидер. Ето ги и тях:

Способността да внасяш яснота, когато такава липсва

"Това е най-важната способност, която трябва да има един лидер и често тя е подценявана", смята Надела.

"Човек няма нужда от шеф или лидер, когато всичко е ясно и върви гладко по план. В друга ситуация, при която липсва достатъчно информация, именно неговата роля е от значение", допълва той.

"Хората, които успяват в ситуация на паника да внесат първи яснота каква трябва да бъде следващата стъпка - това е безценно", смята още шефът на Microsoft.

Умението да запалиш искрицата

Това е друга важна характеристика на лидерите, според Надела. По неговите думи лидерът трябва да знае как да ентусиазира своите подчинени. Според него негативната нагласа носи точно обратното - потиска енергията на екипа.

"Лидерите генерират енергия, не само вътре в своя екип, но и в цялата компания", смята той.

Способността да оцеляваш в ситуация с ограничени възможности

"Когато един ръководител дойде и каже "Няма как да направя това и не бих могъл да постина успех заради всички тези външни фактори", познайте какво - винаги има такива", казва Сатя Надела.

"Целият живот е пълен с ограничения. Заради това няма как да казвате "Знаеш ли какво, аз просто чакам да изчезнат всички тези ограничения и ще се справя перфектно.".