Диплома от колеж или университет се смята за задължителна, за да те вземат на работа в някоя от големите международни технологични корпорации. Изглежда обаче това вече не важи за всички.

От ръководството на американския производител на хардуер и софтуер IBM са решили да променят подхода си за подбор на кадри, като причина за това е нарастващият брой на новите работни места в IT сферата и недостатъчното кандидати.

Заради недостига на специалисти от фирмата вече ще търсят хора с необходимите умения независимо какво образование имат те и най-вече, без да е нужно да имат диплома за висше образование по технологични специалности, пише CNBC.

Тази практика не е нова за индустрията и други имена в бранша, като Intel и GitHub имат същия подход. Според плановете IBM вече ще търси подходящи кадри сред хората, участващи в различни курсове за програмиране, както и чрез партньорства с гимназиите.

По думите на главният изпълнителен директор на компанията Джини Ромети не за всички позиции в IT сферата се изисква диплома.

"Докато индустриите се променят за работните места се търсят нови умения, които от своя страна изискват нов подход в образованието и наемането на хора", коментира тя в интервю за USA Today.

По нейните думи до края на годината IBM ще наеме 6000 души, като голяма от тях няма да са завършили университет.

"Около 15% от хората, които наемаме в САЩ, нямат диплома за 4-годишно обучение в университет", допълва вицепрезидентът на компанията Джоана Дели. "Има възможност да се разшири кръга от кандидати, за да се запълни липсата", казва още тя.