Често чуваме фразата: "Зад всеки успял мъж стои една добра жена". Това безспорно е така, но със същата сила изразът важи и за успешните жени.

Всъщност хората, които имат подкрепящи съпрузи "са по-склонни да си дадат шанс да успеят", твърди проучване на Университета Карнеги Мелън в САЩ.

Проучвайки 163 женени двойки, изследователите откриват, че хората с подкрепящи съпрузи е по-вероятно да се впуснат в потенциално възнаграждаващи предизвикателства.

Тези, които приемат подобни предизвикателства, изживяват по-голям личен растеж, щастие и психическо благополучие само няколко месеца по-късно.

"Открихме подкрепа за идеята, че изборът, който хората правят в тези специфични моменти за вземане на решения, като преследване на възможност за работа ... има голямо значение за дългосрочното им благосъстояние", казва Брук Фийни, водещ автор в проучването и професор по психология в Карнеги Мелън.

Снимка 320410

Източник: Getty Images

Много успешни хора говориха за значението на това половинката им да ги подкрепя и да бъде на тяхна страна. Бившият президент на САЩ Барак Обама приписва политическия си успех на жена си Мишел.

"Очевидно не бих могъл да направя нищо от това, което съм постигнал без Мишел", казва държавният глава пред Опра Уинфри през 2011 г.

"Попита ме какво поддържа здравия ми разум, какво поддържа душевното ми равновесие, какво ми позволява да се справя с напрежението. Това е тази млада дама (посочвайки жена си Мишел)... Тя не само е чудесна първа дама, но тя е и моята скала. Разчитам на нея по толкова много начини всеки ден", споделя Барак Обама.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг също отбелязва жизненоважната роля, която съпругата му Присила Чан играе в живота му. Техологичният гуру разказва, че Чан го е вдъхновила доброволно да отдели време и да се заеме със социална дейност.

Снимка 320412

Източник: Getty Images

"Присила е най-важният човек в живота ми, така че може да се каже, че тя е най-важното нещо, което изградих за времето ми тук", споделя Зукърбърг по време на откриването на учебната 2017 година в Харвард (именно там двамата се запознават като студенти, б.р.).

Разбира се, не само жените подкрепят съпрузите си. Поп звездата Бийонсе разказа пред Опра Уинфри през 2013 г., че съпругът й, рапърът и успешен бизнесмен Джей Зи е изключително подкрепящ и й помага "на толкова много нива".

"Нямаше да бъда жената, която съм, ако не се връщах у дома при този мъж. Това ми дава толкова здрава основа", споделя бившата лидерка на Destiny's Child.

Снимка 320420

Източник: Celebrities.com

И така, какво може да направим, за да накараме половинката ни да се възползва от нови възможности за работа?

Изразете ентусиазъм за възможността, успокойте партньора си и обсъдете ползите от поемането на нова роля или предизвикателство, съветва проучването.

"Половинките могат да ви помогнат да преуспеете, като се възползвате от възможностите, които ви предоставя животът. Или пък могат да възпрепятстват способността ви да преуспеете, правейки по-малко вероятно да преследвате възможностите за растеж", обяснява Фийни.