Корпоративната бюрокация е убила твърде много велики идеи, смята основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Inc. Джеф Безос. По думите му, иновацията не може да се роди, ако някой не каже "да" първо. Затова и в неговата компания е лесно служителите да получат одобрение за идеите си.

В типичната корпоративна йерархия младши служител има нуждата от одобрение на мениджър за своята идея. Но за да получи тя истинска подкрепа, този мениджър трябва да получи одобрение и от своя шеф и така нагоре по стълбата. Във всеки един момент една велика идея може да бъде спряна от само един човек.

Как Джеф Безос отведе Amazon до върха

Как Джеф Безос отведе Amazon до върха

Пътят на 54-годишният милиардер

Затова Безос е избрал друг подход - "много пътеки към заветното "да". Служителите, които получат "не" от своя директен ръководител, могат да предложат идеята на някой друг мениджър. И признава, че често се случва и неговото мнение да бъде заобиколено. "Казвал съм, че не смятам дадена идея за добра, но някой друг я е одобрил. И нямам против, тъй като често разходите за експеримента са ниски", заяви той.

Един пример от близкото минало за подобно развитие е Amazon Studios. Безос не харесва идеята, но останалите я подкрепят. И в крайна сметка тя се оказва успешна. "Но представете си колко по-бавно щеше да се случи, ако трябваше екипът задължително да ме убеди да кажа "да", посочва той.

Джеф Безос трябва да харчи по $28 милиона на ден, за да не става по-богат

Джеф Безос трябва да харчи по $28 милиона на ден, за да не става по-богат

Изчислението за най-богатия човек на Земята от 1982 г. насам е на изданието Atlantic