Джеф Безос е богат. Това го знаем. Тази седмица размерът на огромното му богатство - той притежава около $150 милиарда по данни на Bloomberg - бе тема на статия в американското издание Atlantic, която засягаше неравенството.

Но едно от най-интересните изречения в материала бе следното: "Безос трябва да харчи грубо по $28 милиона на ден, само за да спре да става по-богат". Уау!

Джеф Безос е толкова богат, че може да изкупи голяма част от фондовите борси в света

Джеф Безос е толкова богат, че може да изкупи голяма част от фондовите борси в света

Анализатори съветват милиардера да диверсифицира богатството си

От началото на годината състоянието на 54-годишния Безос се увеличи с над $50 милиарда, подхранено от ралито на акциите на Amazon. През тази седмица те регистрираха ръст от над 54% от началото на годината, а за последните 12 месеца повишението е от 80%, по данни на FactSet.

За сравнение индексът Dow Jones Industrial Average натрува едва 2,5% от началото на годината, а за последните 12 месеца - 14%. Технологичният Nasdaq пък натрупа 12% за първите седем месеца и 21% за последните 12.

Безос, основател на Amazon, е и най-големият акционер в компанията с около 80 милиона акции, или около 16% дял в гиганта с оценка около $880 милиарда. Скорошни проучвания даваха съвсем реален шанс на компанията първа да премине границата от $1 трилион, но все пак Apple го направи първа.

Джеф Безос вече е най-богатият в модерната история, има над $150 милиарда

Джеф Безос вече е най-богатият в модерната история, има над $150 милиарда

Милиардерът се възползва перфектно от разцвета на Amazon

Не знам как Atlantic са достигнали до изчислението за 28-те милиона долара, но знаем, че бързо натрупаното богатство може и бързо да изчезне. Или поне част от него, особено ако това зависи от пазарите. Може само да си припомним огромната загуба на Марк Зукърбърг след последния отчет на Facebook.

Така бизнесменът е най-богатият човек на Земята от 1982 година насам. Как успя да постигне този успех, може да прочетете ТУК.