Най-богатият човек в света - Джеф Безос забогатява още повече след промоционалния ден (Prime Day) на неговата компания Amazon. 36-те часа на сериозни разпродажби ще увеличат печалбата на гиганта в електронната търговия, както и членската маса на услугата му. Но най-облагодетелстван ще е самият Безос, чието състояние нараства до над 150 млрд. долара, съобщава списание Time.

Промоционалният ден беше очакван с нетърпение от клиентите на компанията, а нейният ръководител и създател капитализира тези очаквания по перфектен начин.

Джеф Безос печели по $1,7 милиарда на седмица през 2018

Най-богатият човек в света печели по $1,7 милиарда на седмица през 2018

Как успя да стигне дотук?

Подобно на много милиардери предприемачи, състоянието на Безос се основава главно на цената на акциите на компанията му, а ценните книжа на Amazon непрекъснато се покачват.

Цената продължи да расте и през тази седмица, достигайки 1822 долара при затварянето в понеделник. За сравнение акциите се търгуваха около 1000 долара през октомври миналата година.

Джеф Безос вече притежава $120 милиарда. Какво може да си купи с тях?

Джеф Безос вече притежава $120 милиарда. Какво може да си купи с тях?

Само за година той е забогатял с толкова, колкото е произвела българската икономика

Според списание Forbes, което проследява нетното състояние на милиардерите в реално време, повишението на акциите на Amazon увеличава нетното богатство на Джеф Безос с над 1 млрд. долара.

Така 54-годишният Безос се превърна в най-богатия човек в модерната история. Той вече е с над 55 млрд. долара по-богат от втория най-заможен човек в света - Бил Гейтс. Състоянието на Безос е по-голямо от това на всеки друг, дори приравнено според нивата на инфлация.

Джеф Безос изглежда непоклатим на върха на класацията на най-богатите

Източник: Bloomberg

Джеф Безос изглежда непоклатим на върха на класацията на най-богатите

Състоянието от 100 млрд. долара, което Гейтс достигна за кратко през 1999 г. в разгара на бума на dot-com, се равнява на около 149 млрд. долара в днешни цени, съобщава Bloomberg.

Нетното богатство на Безос нарасна с 52 млрд. долара през тази година, което е повече от цялото състояние на най-богатия човек в Азия - основателят на Alibaba Group Джак Ма.

Джеф Безос държи толкова голямо богатство, каквото Бил Гейтс никога не е имал

Джеф Безос държи толкова голямо богатство, каквото Бил Гейтс никога не е имал

Акциите на Amazon продължават да правят рекорди

Личното състояние на Безос вече почти се равнява на 151.5-те млрд. долара, притежавани от семейство Уолтън (собствениците на гиганта Walmart), най-богатата династия в света.

"Това е толкова зашеметяваща цифра, че е трудно да се изравни, дори в перспектива", заяви пред Bloomberg Майкъл Коул, изпълнителен директор на Cresset Family Office.