Основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е печелил средно по нови $1,74 милиарда долара всяка седмица от 2018 година. Така общото му богатство вече достига $143 милиарда, показва Bloomberg Billionaire Index.

От началото на годината Безос е увеличил своето богатство с 44,1% процента, или с нови $43,7 милиарда долара. За първи път той застана начело на класацията за най-богатите хора в света преди по-малко от година, изпреварвайки Бил Гейтс.

Сега Безос притежава около $49 милиарда повече от Гейтс и около $60 милиарда повече от легендарния инвеститор Уорън Бъфет.

Amazon пък е втората най-голяма публична компания по пазарна капитализация в света след Apple, оценена на $833 милиарда долара.

Amazon изпревари Google и вече е втората най-скъпа компания в света

Amazon изпревари Google и вече е втората най-скъпа компания в света

Лидер по пазарна капитализация остава Apple

Как успя да стигне дотук?

Успехът на Безос може да бъде проследен до един риск, който той е поел, когато е бил на 30. Той е бил отличник в училище и е бил приет в Принстън. Завършва компютърни науки и инженерство и след това работи на редица позиции в технологичната и финансова сфера.

Докато работи като вицепрезидент в хеджфонда D. E. Shaw през 90-те, Безос решава, че може да продава книги през интернет. "Разбрах, че използването на интернет расте с 2 300 процента годишно", каза Безос през 2010 г. пред студенти в Принстън. "Никога не бях чувал за нещо, което расте толкова бързо, и идеята за създаване на онлайн книжарница с милиони заглавия - нещо, което просто не може да съществува във физическия свят - беше много вълнуваща за мен".

Безос си спомня, че когато казал на своя шеф за идеята си, той заявил: "Смятам, че е добра идея, но и че ще е още по-добра идея за някой, който си няма добра работа в момента". Тогава Безос се запитал какво би си помислил, когато стане на 80 г., ако не се възползва от тази възможност.

"Знаех, че когато съм на 80, никога няма да съжалявам, че съм опитал това нещо, за което съм бил наистина развълнуван. Ако се провали, добре. Щях да съм горд, че съм опитал. И знаех, че ще ме преследва цял живот, ако не опитам".

Безос стартира Amazon през 1994 г., а три години по-късно компанията става публична.

Джеф Безос с изненада: показа часовник, който ще работи 10 000 години

Джеф Безос с изненада: показа часовник, който ще работи 10 000 години

Уникалното устройство ще се захранва с геотермална енергия