Най-богатият човек в света Джеф Безос показа огромен часовник, който може да работи в продължение на 10 000 години. Безос го представи чрез видео в профила си в социалната мрежа Twitter.

Устройството се намира дълбоко в земните недра - то се строи в планина в Западен Тексас. То е с височина 152 метра и е изцяло механично, а захранването му е повече от любопитно - часовникът е задвижван от термичните цикли на Земята.

"Това е специален часовник, предназначен да бъде символ, икона за дългосрочно мислене", се казва в съобщение в блог, подписано от милиардера.

Часовникът е в процес на разработка от почти 3 десетилетия и е проектиран по интересен начин. Секундарникът му се мести веднъж годишно, стрелката за минутите се мести веднъж на всеки 100 години, а тази за часовете - на всяко хилядолетие.

Проектът бе иницииран от Дани Хилис през 1989 г. Милиардерът и основател на Amazon обяви, че "помага на Дани за проекта в последните шест години".

"Изграждането на часовник в отдалечена планина е голяма задача. Строителството е в ход и ние напредваме всеки ден", се казва в публикацията.