Какво би породило нова икономическа криза, има ли бъдеще за петролната индустрия в един зелен свят и как да съжителстваме успешно с новите технологии - това бяха само малка част от темите, дискутирани по време на третото издание на конференцията THE NEXT BIG THING. Събитието, организирано от Bloomberg TV Bulgaria, а Money.bg е медиен партньор, е проведе на 16 октомври в София, а сред участниците бяха едни от най-изявените специалисти в областта на макроикономиката, финансите, дигитализацията, биотехнологиите и др.

"Голямата тема според мен е качественият човешки капитал" - това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на откриването на THE NEXT BIG THING. Според него водещото предизвикателство пред България е да се научим как да го произвеждаме, пазим и рециклираме и как да връщаме онези, които сме загубили. "Следващото голямо нещо в България е възможно да бъде нещо малко и затова да бъде значимо. Бих си поставил скромна цел - да сме първи по интернет банкиране или по ползването на дигитално учебно съдържание", каза още вицепремиерът.

За Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на БАКБ, следващата голяма промяна ще бъде в квалификацията на служителите към данни и усвояването на професии, свързани с големия обем информация.

В рамките на първия панел от THE NEXT BIG THING - "Икономика и финанси", Маркъс Ашуорд (Bloomberg колумнист), Тони Дю Пре (главен инвестиционен директор на Amundi, Прага) и Джулиан Лий (петролен стратег в Bloomberg) анализираха най-важните глобални икономически събития през изминалата година.

Според Ашуорд, в момента световната икономика е заздравена. Цената за нейното възстановяване след финансовата криза от 2008 г. обаче е значително по-голяма. По думите му нова икономическа криза би била продиктувана от напрежението и проблемите в отделните държави. А част от събитията, които биха били предпоставка за следваща рецесия, бяха очертани от Тони Дю Пре: управлението на американския президент Доналд Тръмп, търговската война между Вашингтон и Пекин, нелегалната миграция в Европа, преговорите за Brexit и др.

Изключителен интерес предизвика и презентацията на Джулиан Лий за бъдещето на петрола в един преминаващ към зелена енергия свят. Според стратега промяна в търсенето на петрол не се очаква поне до 2040 г., тъй като дотогава се очаква единствено между 10 и 15% от общото необходимо количество електроенергия в световен мащаб да идва от възобновяеми източници.

Води ли до по-голяма демократизация развитието на дигитализацията и дали изкуственият интелект ще намали нуждата от човешки капитал при извършване на различни дейности? Тези теми бяха дискутирани от участниците във втория панел на конференцията - Роб Мейчин (главен оперативен директор на Endava), Димитър Костов (директор "Развойна дейност" във VMware Bulgaria), Владимир Филипов (основател на Nearsoft) и Виктор Андонов (директор на Devexperts България). Според Мейчин, всеки бизнес трябва да стане дигитален и да се фокусира върху автоматизирането. Развитието на тези технологии обаче ще трансформира производството от местно към напълно глобално, като с това ще се премахне и нуждата от работна ръка. За Владимир Филипов обаче плановете за технологичното развитие са далеч по-големи от тези, които реално ще станат факт в близкото бъдеще. От съществено значение според Димитър Костов е да се намери отговор на въпроса кой и как ще носи отговорност при възникване на евентуален проблем, ако бизнесът е изцяло дигитализиран.

Кулминацията на събитието настъпи с участието на световноизвестния футурист, лектор и журналист Рей Хамънд. Според него двигателите на бъдещето са 6 на брой: ръстът на популацията, промяната в климата, трансформацията в производството на енергия, геополитиката, революционните открития в медицината, развитието на изкуствения интелект.

"Хората под 50 години ще живеят 5 години повече, отколкото смятат. А тези, които са под 30, е възможно да доживеят и до 110-115 години благодарение на чудесата в медицината", сподели Хамънд по време на THE NEXT BIG THING. Според него е напълно вероятно след 30 години, с развитието на ДНК анализите, да можем да разполагаме с нови органи, създадени по поръчка специално за нас. Така хората ще могат да изглеждат и значително по-млади, смята футуристът.

Хамънд изрази и виждането си за роботизацията. "Роботите създадоха повече работни места, отколкото разрушиха. Тази тенденция ще продължи и през следващите 15 години, след което не е ясно дали ще бъде така. Хората са изобретателни в октриването на нови професии. Може дори да се наложи да им плащаме, за да не работят. В такъв случай обаче ще трябва ясно да дефинираме какво значи работа. Да бъдеш майка - за мен това е най-важната професия и е необходимо да намерим начин да я подпомогнем", сподели Хамънд по време на конференцията.